dimecres, 4 d’octubre del 2023

CAPELLA DE SANT SEBASTIÀ I SANT FABIÀ. BOSSÒTS. VALL D’ARAN

 

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/4580

No en dona gaires dades Patrimoni Gencat d’aquest edifici ; capella de planta rectangular i d'una sola nau amb espadanya a l'entrada del recinte (cara oest).

És d'execució senzilla i d'una concepció estilística eclèctica.

Cal destacar la porta d'entrada, on a la llinda hi ha inscrita la llegenda de la data de construcció de la capella (20 de maig de l'any 1834).

La llinda es sustenta sobre dues mènsules que reposen a la vegada sobre dos brancals rectes.

Els murs de la capella romanen arrebossats i pintats de blanc.



La devoció popular presenta molt sovint associat  el culte  de Sant Fabià amb  el de Sant Sebastià, ja que la festivitat d'ambdós es celebra el mateix dia (20 de gener) i tot dos eren invocats contra la pesta.

Hi ha una llegenda que explica que s’aixecaven les capelles   de la  Pietat i Sant Antòni, Sant Fabian i Sant Sebastià, Sant Ròc, Sant Cerat i Sant Joan Crisòstom i, com a mesura de protecció contra, la pesta que  no va entrar al poble de Bossòst.

https://www.campingverneda.com/blog/2016/11/10/leyendas-de-la-val-daran/

Hi ha, si més no estèticament, força semblances amb la capella advocada a la Marededéu de la Pietat.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/4579

Quan al topònim Bossòst :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=10406


Qu'era Marededéu dera Pietat e Sant Antòni, Sant Fabian e Sant Sebastian, Sant Ròc, Sant Cerat e Sant Joan Crisòstom e Sant Antoni dera Sitja, elèven a l’Altíssim la pregarie des curdi, gitans, aragonesi, asturians , valencians, bascs, aranesi , galhecs, catalans, còrsi, escocessi, ucrainesi , gal·lesos, palestiniani , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, ... , E toti es collectius minoritzats e reprimidi, Senhor; libère eth tòn pòble!!!.