dijous, 26 d’octubre del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE MALPÀS, ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT PERE. EL PONT DE SUERT. LA RIBAGORÇÁ SOBIRANA.

 

No en diuen gaire cosa a Patrimoni Gencat, com escrivíem suara, la Ribagorça, els Pallars,  estan prop de Déu, i dissortadament lluny, MOLT lluny, de Barcelona  i/o Madrid.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/16109


Llegia de l’església de Malpàs, advocada  a l’apòstol Sant Pere; edifici d’una sola nau coberta amb voltes d’aresta, acompanyada de dos passadissos laterals, separats de la nau per arcs de mig punt i capçada per un absis rectangular.


El seu portal dovellat en arc de mig punt té cinc grades al seu peu i un ràfec de doble vessant al seu damunt.

Al mig de la façana frontal trobem un òcul, coronat per una cornisa angular.

Tots els murs mostren paraments de maçoneria amb carreus irregulars.

Campanar coetani al temple, de planta quadrada, sobresurt de la teulada de l’església amb dos pisos de finestres d’arc de mig punt.

Coronat per una coberta piramidal de teules aràbigues amb creu al cim.

https://visitaelpontdesuert.com/sant-pere-malpas/

Quan al topònim; el Malpàs ribagorçà es troba en els rostos pendents de la gran serra que acaba amb els Pics d'Erta i Cervi: mal pas de veres

Que l'apòstol Sant Pere    i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels armenis,   kurds,   gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia.