dissabte, 14 d’agost del 2010

PERERES DEL PLA. CASAL LA SALLE. VECIANA.ALTA ANOIA


Anàvem la Maria Jesús, la Carmen, el Tomàs i l’Antonio; la nostra destinació esta prop del nucli de Sant Martí Sesgueioles, malgrat pertànyer al terme de Veciana; topònim que derivaria – segons alguns - del llatí vicus ‘poble'- . A l’antiga finca de Pereres del Pla, els germans de les escoles cristianes de la Salle, construïren a mitjan segle XX un magnífic i singular edifici on tingueren un noviciat.



Ens rebia el germà Jesús Morè, que ens ensenyarà tot el conjunt, i ens explicarà abastament el funcionament del casal La Salle; el Tomàs en farà un extens recull d’imatges. Personalment m’impressionà la gran capella, i la cripta on es guarda memòria dels 127 religiosos de l’ordre que foren assassinats en el decurs de la guerra civil, i les restes d’alguns d’ells.




El lloc , en un indret tranquil i agradable, a 650 m per sobre del nivell del mar, és un espai ideal per passar uns dies de descans i/o realitzar activitats a la natura ja que està envoltat de camps i boscos. La finca té grans espais per a fer caminades i descobrir aquest entorn privilegiat.

El Casal compta amb dos espais diferenciats: per un costat, la residència amb habitacions dobles o individuals, sales de reunions i connexió a internet a les habitacions. I, per l'altre, la Casa de colònies «Molí de la Roda» amb capacitat per a 120 persones, camps d'esports i piscina. El més important però és que ambdós espais gaudeixen d'ambients exteriors i zona de bosc on els visitants poden estar en contacte directe amb la natura i gaudir del paisatge.

Veciana, s’esmenta com una de les fonts del riu Anoia, juntament amb Montmaneu i Sant Pere Sallavinera; , altrament és el municipi amb una de les ofertes de visita patrimonial més extensa de la comarca de l'Anoia. Testimonis i restes de quatre castells termenats (Veciana, Montfalcó el Gros, Segur i Miralles), i un gran nombre de capelles, ermites, esglesioles i esglésies de tots els estils, que son encara testimoni d’un període en el que la religió tenia un paper central.

La força de les imatges ja és un tòpic, però en aquests temps un bon enllaç http://www.casalstmarti.lasalle.cat/ca/index.htm val certament més que mil paraules.


Gaudiu de l’article, i sobretot quan us sigui possible de Pereres del Pla al terme de Veciana als límits quasi de l’Alta Anoia.

© Antonio Mora Vergés

Podeu votar aquest relat premem el següent enllaç :
http://www.premisblocs.cat/bloc/395#