dilluns, 9 d’agost del 2010

SANTA ANNA DE BREDA. BAIX MONTSENY. GIRONA

Anaven el Tomàs Irigary Lopez i l’Antonio Mora Vergés, per les terres del Baix Montseny que estan adscrites a la ‘comarca política’ de la Selva, dins ja de la Província de Girona.

Els orígens del mot Brea o Breda resulten força confusos. Autors com Coromines1 el fan derivar del mot germànic braida que vol dir “planura” o del cèltic eporeda que significa “lloc que s’hi viatja a cavall”. És possible que fos precisament l’estratègica situació d’aquest territori en les vies de comunicació la que suggerís la denominació primitiva de la població.

Altres autors, en canvi, estableixen l’origen del topònim en una paraula àrab que significa “la riberenca” o “vora el riu”. Aquesta hipòtesi és força suggerent ; sota el topònim Breda a meitat del segle X, hi ha una àmplia franja de terreny articulada i definida per la seva proximitat als corrents d’aigua.

Pujàvem fins l’alçada on es troba la capella de Santa Anna, situada a migdia de la població, sobre Cal Batlle, dalt d'un puig de 193 m d'altitud, ens expliquen que està documentada ja el 1609.
L'edifici actual, molt estimat dels bredencs, fou construït entre el 1785 i el 1789.
El 26 de juliol, dia de la santa i hi té lloc un aplec.




En els darrers anys es celebra l’11 de setembre fent un canvi de senyera a les 12 de la nit del dia 10, i realitzant una sèrie d’actes.

En la recollida d’imatges la petita màquina OLYMPUS FW- 100 ‘ la especialista ‘ ens permetrà obtenir una visió de l’interior de la capella, des de les petites obertures de la finestra de ventilació.




L’amable bredenca que ens ha indicat el camí, tenia tota la raó en que l’alçada de Santa Anna és un excel•lent mirador de la comarca.




© Antonio Mora Vergés

Podeu votar aquest relat premem el següent enllaç :

http://www.premisblocs.cat/bloc/395#

1 comentari:

Daniel Garrido ha dit...

Gran bloc companys!! felicitats per la feina i sobretot felicitats per l'article del 2008 sobre l'església de Sant Sadurní de Montornès del Vallès.


Us afegeix-ho al meu bloc!
Un montornesenc orgullós