L’Enric Sànchez-Cid , ens explica la seva visita a Sant Miquel de Cruïlles, en ocasió d’una recent estada per terres del Empordà jussà.
L’any 904 es celebrava la consagració del primitiu edifici de Sant Miquel, però no hi ha constància de quan es va bastir l’actual. Per l’estil és a finals del segle XI, del primer romànic, però l’obra de paleta pertany a una època més avançada.
L’església de Sant Miquel és un temple de tres naus, separades per pilars cruciformes, i capçat per tres absis, el central més gran. En el centre del transsepte s’aixeca una cúpula. Per la part del frontis fou escapçada la nau, erigint una nova façana, s’han construït capelles laterals i l’extrem de migjorn del transsepte s’ha obrat per la sagristia.
Els murals d’aquesta església, in situ, constitueixen un dels conjunts més importants de l’Empordà. Es situen en l’absis central i un fragment en el transsepte de tramuntana. En el mur del cilindre està representat un fris de tipus geomètric, columnes figurades que emmarquen les finestres i, per sota, unes cortines on s’han pintat dos lleons, simètrics i enfrontats.
En el fragment del transsepte, molt malmès, hi ha representats tres personatges nimbats, amb túnica, el que fa que es considerin part del col•legi apostòlic. La data probable és del segle XII.
En el Museu d’Art de Girona es guarda una Majestat, de fusta policromada del segle XII, on es presenta a Jesús viu i coronat com a Rei de Reis i vestit amb túnica.
Una altra peça que es troba en aquest mateix museu és la biga policromada procedent d’un baldaquí, també de l’església de Sant Miquel, del segle XIII. Hi ha una decoració vegetal i una processó de monjos sortint d’un temple.
Ja del gòtic, és el retaule pintat per Lluís Borrassà, dedicat a Sant Miquel.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada