dissabte, 19 de maig del 2012

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DEL FAR

L’Enric Sànchez-Cid, ens explica la ruta que des de Vic per la carretera que mena fins a Olot, poc abans del Coll de Condreu , en un trencall a mà dreta, ens deixarà a la pista que en uns 5 km ens permet accedir al Santuari de la Mare de Déu del Far; el topònim en aquest cas concret no ofereix cap mena de dubte, far com, talaia , mirador,...també en aquest cas sinònim de l’activitat mitjancera de Maria pel que fa a la salvació de les ànimes.


El Santuari, del municipi de Susqueda, de la parròquia de Sant Martí Sacalm, és situat a l'extrem d'una cinglera. Els cingles del Far constitueixen l'extrem oriental de la cinglera situada damunt del riu Ter, prenent la forma d'una proa de vaixell i on es situa el Santuari a 1.123 metres d'alçada.


Es troba documentat des del segle XIII, quan aleshores era regit per beneficiats. La construcció original va ser destruïda pels terratrèmols de 1428 i reconstruïda poc després. L'edifici actual fou bastit en el segle XVII. Consta d'una nau de planta rectangular coberta amb volta apuntada. El portal de llinda monolítica, fornícula i ull de bou. Una de les capelles laterals és de 1884. Té una presència dominant el campanar de torre, construït l'any 1720 i va ser afectat per un llamp l'any 1754. En el 1970 foren restaurats el Santuari i l'hostatgeria.

La imatge de la Mare de Déu i l'Infant és d'alabastre, gòtica del segle XV i fou restaurada en el 1922. Maria està dempeus, duu corona de quatre notoris merlets. Cabellera arrissada que li cau sobre les espatlles. Només se li veu part del vestit del costat dret, mentre que la mama esquerra apareix per alletar al Fill. Un ample mantell la cobreix totalment. Amb la mà dreta sosté una florera i amb l'esquerra a 'Infant per les natges.

L'Infant es troba succionant el pit, sense que Ella li ofereixi. Cabellera arrissada i no duu corona. Porta una túnica que deixa veure el peu esquerra.


http://www.todocoleccion.net/goigs-llaor-mare-deu-far-parroquia-st-marti-sacalm-bisbat-vic~x27445124

Al costat de l'església hi ha l'hostatgeria. L'interior de l'antiga cisterna, davant l'església, va ser adaptat l'any 1999 com a capella per a les ofrenes.


Són impressionants les panoràmiques que es poden contemplar des del mirador.