Des del 1857 , desprès de la II guerra Carlina, com a lloc estratègic , Conanglell va estar ocupat per diferents serveis de l’exèrcit.
L’advocació de Santa Bàrbara, excelsa patrona de l’Arma d’artilleria ens permet suposar una presència majoritària de militars d’aquesta especialitat. La darrera destinació com a Casa de Remonta vindria a confirmar la nostra hipòtesis. Sou pregats d’ampliar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com
http://premisrecerca.uvic.cat/sites/default/files/webform/conanglell_tr-uvic.pdf
En relació a l’edifici –que com a minin cal qualificar com ‘singular’-, trobem
http://patrimonicultural.diba.cat/index.php?codi_ine=08117
Església de nau única amb murs de carques arrebossats i pintats, i coberta a doble vessant de teula aràbiga. Presenta un portal a la façana oest amb forma d'arc de mig punt sobre el qual trobem un frontó semicircular amb una creu inscrita a l'interior del quart de cercle; culminen la mateixa façana una rosassa sense vitralls, una finestra d'ogiva i un petit campanar d'espadanya. A la façana nord s'obre un segon portal també amb frontó semicircular decorat amb un crismó. Sota el ràfec dels murs s'aprecien decoracions gotitzants. A la façana est existeix un únic i petit absis. A l'interior es conserven restes d'artesanat.
El quadre Santa Barbara, obra de Josep Serra i Porsón, lluïa esplendorós en aquesta capella de la Casa de la Remonta d'Artilleria de Conanglell (Vic).
A mitjans del segle XX, quan el Regimen del General Franco es va sentir segur, els militars van abandonar aquestes instal•lacions.
A principis del segle XXI les restes que quedaven van ser enderrocades, i en el seu emplaçament es va aixecar un barri d'habitatges unifamiliars.
He tingut ocasió de veure esglésies dedicades a guardar bestiar, utilitzades com a garatge, o com un edifici auxiliar per a l’activitat – normalment agrícola - ; mai fins ara però, havia tingut ocasió de veure i retratar un edifici religiós tancat i barrat, sense altra destinació que fer de límit als tractors quan treballen el camp.
Agrairé més informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com per part de les autoritats corresponents : Religioses, Militars i/o Civils. Per descomptat també d’algun lector/a de qualsevol condició si ho sap.
Us aconsello la lectura de l’excel·lent treball de Gerard Serrat Panadero :
http://www.festamajortorello.cat/fm19.pdf
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada