La fitxa de patrimoni fa referència al Mas Oller que qualifica com : Obra popular , i assenyala com a possible data d’aixecament el segle XVII.
En fa la següent descripció : Mas de grans proporcions format per diversos cossos i tancat per un mur de pedra que dóna lloc a un gran pati davant la façana de llevant, on hi ha l'accés. La construcció està bastida en pedra, en part vista i en part arrebossada. A façana de migdia, un cos de galeria afegit, amb arcs rodons i pilars de secció quadrada, de pedra arenisca, amb capitells. A les golfes s'obre un ritme d'obertures en arc rodó. A la façana de llevant, s'avança un cos a nivell de planta baixa en forma de porxo, amb tres voltes de canó bastides en pedra i amb una terrassa al damunt. La resta de la façana és arrebossada, amb predomini del ple sobre el buit. Presenta cobertes a dues i quatre aigües en els diferents cossos. Es conserva un campanar d'espadanya de línies barroques, com a resta d'una antiga capella, en part ensorrada.
Això era possiblement encertat en les darreres dècades del segle XX, quan es recollia una imatge en blanc i negre, en la que no apareixen ni les vinyes, ni la torre que és avui distintiu de la casa.
Els Oller tenen una presència comprovada en aquestes terres, molt anterior al bàndol promulgat, per Borrell II a Manresa, desprès de la desfeta militar de l’any 985. Des d’aleshores foren designats com Home de Paratge.
No els trobava però esmentats a :
http://www.armoria.info/libro_de_armoria/OLLER.html
I no els pertanyen conseqüentment, les armes que llueixen damunt la porta de la torre – que batejava com ‘Porta de Sant Ignasi’ – a reserva de conèixer amb exactitud la procedència, sabem que la portaven de Barcelona, concretament de Sarrià, ens parlaven del carrer Angli i el Passeig de la Bonanova, on estaria l’Escola Privada 219, els Jesuïtes de moment no baden boca, l’Associació de veïns únicament amb aquestes dades sembla que no pot localitzar-ho, esperem resposta de l’Ajuntament de Barcelona, desprès que des de Ensenyament de la Generalitat se’ns digues que no tenen aquesta informació, i no tinguem noticies del Ministerio de Educación del Regne d’Espanya, la resposta podria venir des de la mateixa casa de l’Oller del Mas, com així els ho demanem.
Defensem que aquests Oller – com la resta dels que tenen aquest cognom- no s’han dedicat mai a l’ofici de terrissaire; els blasons apareixen a partir del segle XII, aleshores dits ‘ escuts parlants’ perquè acostumen a associar la imatge al cognom, així :
Cardona un card.
Torre una torre.
Cervelló un cérvol.
Serra una serra
O fins a alguna part del cognom :
Alemany un ala
Casserres un gos [ ca [ i una serra
L’aspecte magnificent que té avui la casa, i la seva actual dedicació al negoci del vi, pensem que podrien associar-se, i donar com a lloc un blasó amb la fesomia de l’edifici , i dins del dibuix una olla o recipient que tingui relació amb el procés de creació del vi; podem cercar aquests estris des de la recollida del raïm fins als treballs que es duen a terme a les bodegues, .....
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada