dilluns, 3 de setembre del 2012

LA CASA DEL MARQUÈS DEL MASNOU

L’arquitecte Salvador Viñals i Sabaté ( Barcelona 1847-1926) – un altre dels grans oblidats per l’enciclopèdia de Barcelona, ‘La Gran’ - aixecava aquest edifici l’any 1902 per encàrrec de Romà Fabra i Puig (Barcelona, 1875 - Donostia, 1948), relacionat amb les filatures Fabra i Coats, i com alguns dels prohoms d’aquella època, mecenes generós , destaquen de forma particular a Barcelona de l’Observatori Fabra del Tibidabo, i a la Vila del Masnou, el patrocini d’un pavelló hospitalari per a la Casa Benèfica, i la subvenció a la Societat Cooperativa de Cases Barates La Masnouense, el resultat de la qual és encara visible al carrer Amadeu I.


De la descripció tècnica, reproduïm : Edifici aïllat als quatre vents, de planta quadrangular que consta de semisoterrani, planta baixa i dos pisos segons el tram. A la façana de llevant hi ha l'entrada principal precedida d'una escalinata amb barana de balustrada acabades amb dos pilars que sustenten sengles fanals. Les obertures, sobretot de la façana principal, són arquejades i es completen amb pilastres, balustrades i arcs de mig punt. Destaquen les dues grans torres octogonals que flanquegen la façana principal, coronades amb coberta piramidal de pissarra. El parament és estucat de color vermellós en relleu imitant maons vistos, combinat amb trams llisos de color beige entorn les obertures i en el tram de la planta baixa.

L’avui anomenat Parc del Llac, era aleshores el jardí de la casa; es un espai amb elements compositius propis del neoclàssic afrancesat del final del segle XIX. Hi destaca el llac central, que dóna nom al parc. És un petit estany amb una illa al bell mig a la qual s’accedeix per un pont. A l’extrem oposat a l’entrada, va construir-s’hi un conjunt d’inspiració romàntica integrat per un mirador elevat, una cova i un salt d’aigua, que encara avui és un dels indrets amb més encant del conjunt.


Tots aquests elements estan construïts amb pedra tosca, molt característica dels jardins de l’època. També hi destaquen l’esplanada central i els corredors que envolten l’estany, així com una rica vegetació ornamental.

En agraïment pels generosos donatius atorgats a la vila, l’any 1921 el consistori el va nomenar fill adoptiu del poble, i l’any següent el rei Alfons XIII li va concedir el títol de marquès del Masnou.


Sou pregats de fer-nos arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com una imatge de Romà Fabra i Puig, primer marquès del Masnou, fill del primer marquès d’Alella; volem creure que en la seva qualitat de directiu estava present en aquesta recepció al Rei Alfons XIII.