dimarts, 11 de setembre del 2012

LA CAPELLA DE SANT MARC DE MANRESA

Ningú diria que aquesta Capella del segle XV, situada al peu del camí que arrancava del Pont Vell, fou l'església d'un hospital de leprosos, del qual avui quasi no en queden restes, ni se’n guarda memòria.

Tampoc certament en un context de laïcitat extrema, quasi d’ateisme militant, que algú reivindiqui aquest edifici i la seva història. Us deixo un enllaç :
http://www.lavanguardia.com/local/20120430/54285651621/manresa-ermita-sant-marc.html

L'originària construcció gòtica ha sofert diferents reformes, però les línies primitives es mantenen perfectament.

El 1898 fou restaurada, però l'any 1907 sofrí l'embat d'una riuada que inundà el barri de Sant Marc, situat a prop de la confluència del torrent de Sant Ignasi i el riu Cardener.

Fou saquejada durant la guerra civil, però gracies als veïns del barri i a l'estímul de mossèn Joan Vall (1942) i m. Genís Padrós (1957) la capella fou recuperada, al temps que se li treia l'enguixat interior.


De la descripció tècnica llegim ; esglesiola de construcció gòtica d'una sola nau rectangular amb coberta lleugerament apuntada i reforçada per dos arcs apuntats de pedra picada. La capçalera és recta i el presbiteri està lleugerament elevat. Dues finestres situades al cantó sud i un ull de bou a la cara oest són els punts d'iluminació del recinte. El portal es troba a ponent, és de mig punt i adovellat. A cada costat de la porta es pot veure, encara que molt desdibuixat, l'escut de la ciutat de Manresa esculpit en baix relleu. La façana acaba amb un senzill campanar d'espadanya. Dos contraforts situats a migdia apuntalen el mur. L'aparell és obrat amb carreus de diferents mides disposats en filades, però en alguns punts aquest és força irregular i fins i tot hi ha trossos de totxo i pedres petites.

Ni un mot del retaule d’ Arnau Bassa, conegut també com [Mestre de Sant Marc], que vindria des de Barcelona, per romandre en aquesta capella més de quatre segles, adquirit pels germans manresans Soler i March, al segle XX el lliuraren a la Seu de Manresa, pocs anys després s’ubicà al Museu acabat d’estrenar.

http://arquitecturamedieval-jespi.blogspot.com.es/2011/06/el-retaule-de-sant-marc-de-la-seu-de.html

Llegia - amb satisfacció – noticies de l’Arxiprestat de Manresa, en les que s’explica que celebren a la Capella de Sant Marc ; Mossèn.Antoni Boqueras (2010), Mossèn Jaume Serra (2010), Mossèn . F. Xavier Estopà (2011).