dijous, 6 de setembre del 2012

CAN MORA DE SANT CUGAT DEL VALLÈS

Malgrat l’antiguitat – hi ha constància de Can Mora en aquests indrets al segle X – no trobava cap informació concreta, fins al segle XVII, al llarg del segles la casa rebrà els següents noms : Mas Plana de Gualenga, i Mas Rialls.

L’edifici de la masia, cal situar-lo al XVI.

Les formes Can [ casa d’en ] i Cal [ casa d’el ] , tant habituals a Catalunya, no tenen un significat clar i únic, en el meu cas li atorgo el següent sentit :

Can - fa referència a la PROPIETAT d’ algú que ens pots ser conegut o no.

Cal - fa referència al lloc on viu algú conegut.

Així Can Mora, quan la població de Sant Cugat superava escassament els 2000 habitants , fou adquirida per la Cia. Barcelona Traction Light i Power Company; per ser la residencia del personal tècnic que faria arribar el tren l’any 1917 a Sant Cugat del Vallès.

En els seus terrenys – profundament afectats per la infraestructura fèrria - , l’any 1914, Henry Shapland "Harry" Colt (4 agost 1869 hasta 21 novembre 1951) prestigiós arquitecte de camps de golf nascut a Highgate , Anglaterra , va projectar el primer camp superior a 4300 iardes . En aquella data es va fundar el Club de Golf de Sant Cugat , els socis inicialmebt eren els tècnics anglesos i canadencs de la Barcelona Traction Light i Power Company, als que aviat es van afegir altres anglesos residents a Barcelona, i la gent ‘benestant’ del país.

El 23 de març de 1937 el President de la Generalitat de Catalunya, Luis Companys Jover (Tarrós, Lérida, 21 de junio de 1882 – Barcelona, 15 de octubre de 1940), inaugurava en aquests terrenys el primer campament d’instrucció militar de Catalunya, amb una capacitat de 8000 homes.

L’afer Barcelona Traction Light i Power Company – que va deixar clar que Espanya [ com Argentina ] no és un país fiable, pel que fa a les inversions estrangeres – va significar que la propietat passes a mans de la cia. FECSA

De la descripció tècnica de l’edifici llegim : Masia d'estructura clàssica amb teulada a dues vessants i portal de punt rodó. La teulada té un gran ràfec i la façana es arrebossada de blanc . Ha estat reconstruïda excessivament l’any 1974 , s'hi varen obrir noves finestres i s'hi van adossar noves construccions. Té un rellotge de sol a la façana principal.

Actualment és un local de restauració.
http://www.golfsantcugat.com/publico/Restaurant.aspx


Retratava la façana de Can Mora mentre esperava - havíem quedat en aquest indret - a la Maria Vila Massagué, i el Joel Noé Diaz Vila, que em farien de sherpes.

1 comentari:

iaia Montse ha dit...

Soc de Sant Cugat. Gracies per fer menció de edificis molt nostres a Conèixer Catalunya