divendres, 4 de juliol del 2014

SANTUARI DE PUIGGRACIÓS. FIGARÓ,VALLÈS ORIENTAL

Al llarg del segle XVII està documentada , la visita d'una processó anual que es feia a d'alt del puig, degut a una gran devoció mariana.

No serà però, fins l'any 1698 que es concedeix l'administració de Sant Pau de Montmany sobre la Marededéu  del  Puig, mal dita  Santa Maria . El Concili d'Efes va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge. «Mare de Déu» (Theotokos)

  
La història del Santuari de Puiggraciós s'inicia amb la petició del rector de la parròquia de Montmany, Mn. Vicenç Torrellebreta, quan demana al bisbe de Barcelona en la seva visita pastoral de l'any 1698, la concessió d'un Altar Major per a l'advocació de la Mare de Déu de Puiggraciós.

Aquesta concessió va ser atorgada el 26 de juny de 1701 quan Rafael Xammar i Derrocada, fill de l'Ametlla, i entre d'altres càrrecs visitador general de la diòcesi de Barcelona, va signar-la.

El 3 de setembre de 1711 va ser oberta al culte.

El temple es completa amb un cor i un cambril, de planta quadrada, el retaule major que l’any 1737 s'estava acabant, el final de l’obra, amb una casa, que originàriament era la residència de l'ermità que estava autoritzat a residir-hi s’assolia l'any 1771.


El Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 + Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019 ) davant de la façana

Entre 1910 i 1936 va ser, també, la seu de la parròquia de Montmany,el Josep Salvany Blanch li feia una visita l’any 1926.



L'any 1936, com a conseqüència dels fets terribles que desencadenava la sedició dels militars feixistes contra el GOBIERNO DE LA II REPÚBLICA ESPAÑOLA, el temple va ser profanat i, entre d'altres, va desaparèixer el retaule barroc de l'any 1737.


La imatge, va ser salvada per l'acció d'uns veïns, i va ser amagada en diversos llocs.

El temple va ser restaurat en el període comprès entre els anys 1951 i 1955 per l'arquitecte Lluís Bonet i Garí (el Cros, Argentona, Maresme 1893 - Barcelona 1993) iniciada a petició del rector de l'Ametlla Mn. Jesús Ventura, la benedicció d'aquestes actuacions va tenir lloc l'any 1957.


Des de l'any 1973 tenen cura del santuari una comunitat de monges benedictines.
Us deixo en enllaç amb els Goigs ;

http://algunsgoigs.blogspot.com.es/2011/05/goigs-la-mare-de-deu-de-puiggracios-el.html

Goigs a llaor de Nostra Senyora de Puiggraciós, la Santa imatge de la qual es venera en la seva pròpia Ermita de la Parròquia de Sant Pau de Montmany Bisbat de Barcelona 


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com, castellardiari@gmail.com 

Que la Marededéu , i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  catalans       gitanos, aragonesos, asturians , ucraïnesos, russos , africans , castellans,   valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, corsos, escocesos, , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.