diumenge, 6 de juliol del 2014

ERMITA DE SANT ERMENGOL DE TIURANA. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

A la pàgina del Josep Sansalvador Castellet, en la seva vessant d’amant de les motocicletes, es publicaven unes magnifiques imatges de l’ermita de advocada a Ermengol d'Urgell (Aiguatèbia, segona meitat del segle X - El Pont de Bar 1035); en el més d’agost , i durant deu dies, a la Seu d'Urgell , es fa una representació plàstica de la vida del sant, dins del claustre de la Catedral, és famós ‘Retaule de Sant Ermengol’.

La data de construcció d'aquesta ermita , al terme de Tiurana, a la comarca de la Noguera,a la Província de Lleida s'ha de situar entre els segles XII i XIII; com podem veure en les magnifiques imatges signades per © Arki , s'assenta sobre un penyal de roques, al cim d'un serrat sobre el poble de Tiurana.


La descripció tècnica ens explica que és in edifici d'una nau coberta amb volta de canó reforçada per un arc toral i absis semicircular amb una finestra de doble esqueixada.


Al mur de migdia s'obre la porta d'accés adovellada.

A l'oest hi ha una finestra geminada amb capitell i columna.





Fotografies. Isidre Blanc 

Tothom  està en estat de  xoc, per les terribles noticies del genocidi ( planificat ) a l’Orienta mitjà.


https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

 El món va girar els ulls  a l’holocaust – on s’eliminaven persones d’arreu - , i torna a girar-los a Gaza. Que la maledicció  de  Déu, caigui sobre els responsables per acció u omissió.

Avui  15.10.2023 , commemorem un màrtir de  Catalunya,  Lluís Companys i Jover (Tarrós, 21 de juny de 1882-Barcelona, 15 d’octubre de 1940) 

 https://www.youtube.com/watch?v=CZRA-AE5_UU

Que Sant Ermengol i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.