dilluns, 7 de juliol del 2014

HOSPITAL DE LA SANTA CREU. VIC. OSONA

El Josep Salvany Blanch retratava l’any 1923 la façana de l’Hospital de la Santa Creu de Vic, que es fundava l’any 1348, gràcies deixa testamentària de Ramon Terrades, vigatà establert a Mallorca que llegà a tal fi els seus béns, degut a les pestes les obres no foren acabades fins al 1384.


Advertim en la imatge del Josep Salvany i Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929) que l’edifici aparentment no era cantoner com avui succeeix.


La descripció ens explica que és un edifici de planta gaire bé quadrada, amb un pati central i un tancament a la façana que respon a l'estètica renaixentista i està cobert a diverses vessants. La façana, marcada per tres cossos verticals, els laterals amb capcers triangulars. Els portals estan decorats amb frontons triangulars i les finestres del primer pis amb trencaaigües. El central presenta una decoració amb petxina damunt la llinda, frontons triangulars al primer pis, trencaaigües al segon i obertures separades per columnetes al tercer pis, fent espona a la part esquerra amb un campanaret d'espadanya. Cornisa sense ràfec.

La reforma endegada des del GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA, que pretén instaurar un sistema sanitari com el de la República de Ruanda, fa que des d’àmbits ciutadans es torni a reconsiderar seriosament l’obertura dels antics hospitals que depenien de l’administració local i/o de l’església.