dimecres, 16 de juliol del 2014

CASA DEL MARQUÈS DE GELIDA. PENEDÈS SOBIRÀ. BARCELONA

Arnau Calvet i Peyronill (Barcelona 1874 - 1956), aixecava als voltants de l’any 1911, aquest edifici del carrer Sant Lluís, 13-19, per encàrrec de Joaquim Jové i Costas, I Marquès de Gelida, en agraïments als seus desinteressats serveis a la pàtria:

≪El acaudalado naviero de Barcelona D. Joaquín Jover y Costas, ha ofrecido al Gobierno de S.M. sus dos magníficos vapores transatlánticos "J. Jover Serra" y "Miguel Jover", para transportar gratis en sus dos viajes de retorno de la isla de Cuba, los jefes, oficiales y soldados del Ejercito y de la Armada que deban regresar a la Peninsula por enfermos o inutilizados, cuidando el Sr. Jover, siempre gratuitamente, de su manutención y asistencia durante el viaje.≫
Diario La Época, Madrid, 23 de enero de 1896, página 2

La descripció ens diu ; gran xalet d'estiueig format per diferents cossos, projectat en un estil modernista molt influït per la sezession vienesa. Això es fa ben palès a la façana de llevant, la qual planteja un balcó suportat amb columnes de maó vist, material que es fa servir també a la barana, amb l'obertura emmarcada amb un gran arc ogival farcit de ceràmica de tons blaus i decorat amb altres motius ceràmics de diferent color.


En l’actualitat la casa s’ha transformat en Residència d’Avis.

El titular del títol nobiliari des de 1991 és Eusebi Güell i Sentmenat, IV marquès de Gelida, IV vescomte de Güell .