dimarts, 22 de setembre del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER. OSONA.

Retratava al Josep Olivé Escarré, davant la façana orientada a ponent en la qual es marca un cos central cobert a dues vessants i dos cossos laterals coberts a una sola vessant, de l’església parroquial de Santa Eulàlia de Riuprimer. El portal és de forma rectangular amb un frontó al damunt, datat al 1805, on al damunt hi ha un ull de bou. Els cossos laterals tenen finestres rectangulars. L'interior de la nau central és coberta amb volta en la qual s'hi marquen quatre trams, el primer correspon al cor. Les naus laterals són cobertes amb volta de creueria. Es forma també un petit creuer. Al mur exterior de migdia es marca l'antic portal de l'edificació romànica. A la part de la capçalera, a llevant, hi ha la capella fonda oberta a l'exterior amb òculs. Adossat a ponent hi ha un campanaret de planta quadrada de tres pisos i cobert a quatre vessants. La capella del Santíssim està decorada amb pintures de Llucià Costa.


El document més antic que parla de la parròquia data del 872. L'església surt esmentada al 946 i fou consagrada per L'abat i bisbe de Vic, Oliba, (Besalú, 971 - Sant Miquel de Cuixà, el Conflent, 30 d'octubre del 1046) bisbe Oliva el 15 de maig de 1041.

La Rectoria annexa és un edifici de planta rectangular coberta a dues vessants amb la façana orientada a ponent. Hi ha dos trams constructius, un a la part del portal i l'altra lateral. La casa està construïda aprofitant el desnivell del terreny i a la part de migdia s'hi obre un altre portal, que coincideix amb el primer pis. És construïda amb pedra i morter llevat alguns sectors refets modernament, en els quals hi ha afegitons de totxo. L'estat de conservació és bo. Està situada a la part de migdia de l'església.