dimecres, 30 de setembre del 2015

ESGLÉSIA DE SANT PERE MÀRTIR I SANT FERMÍ. PERACAMPS. LLOBERA. EL SOLSONÈS. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarre, al davant de la façana de l’església de Sant Pere Màrtir i Sant Fermí de Peracamps, al terme de Llobera, a la comarca del Solsònes.


La descripció ens diu que és un edifici de planta rectangular amb absis. El terra és de mosaic i les parets estan enguixades, així com la volta. Tot l'edifici està fet de materials moderns, ciment, pedra, totxo. Hi ha un cor i també una sagristia al fons de la nau a mà dreta de l'altar. A l'exterior, a la dreta de l'entrada hi ha un campanar rectangular amb sostre de quatre vessants. Té quatre obertures dovellades amb un arc de mig punt. A l'esquerra de l'entrada hi ha un edifici hexagonal adossat al temple. Hi ha una obertura adovellada a cadascuna de les cares d'aquest edifici adossat. Són també obertures adovellades i d'arc de mig punt. L'entrada de l'església presenta un porxo amb coberta de dos vessants i arcada de mig punt. La gran majoria d'arcades de mig punt d'aquest edifici estan fetes amb totxo. Al seu interior conserva el Retaule major de Sant Martí, procedent de la parròquia de Llanera, que s’instal•lava l’any 1973. .


S'ha perdut el pedestal i la predel•la, la resta però, és en bon estat de conservació. El realitzà Joan Grau entorn l'any 1651

Llegia que els plànols de la nova església de Sant Pere Màrtir i Sant Fermí , i la casa rectoral de Peracamsp, són de l'arquitecte diocesà Isidre Puig i Boada (Barcelona, 1891 - 1987). Es van presentar a Madrid a la "Junta Nacional de Reconstrucción de templos Parroquiales" per tal d'obtenir una subvenció, que acabà sent de 80.000 pessetes, 480,81€ , el REINO DE ESPAÑA sempre tant esplèndid amb Catalunya, oi ?.

El terreny fou cedit gratuïtament per Domènec Roure i Riu, de la casa Palet.

El propietari de davant l'església es comprometé a no edificar-hi al davant.

Les obres, iniciades l'octubre de 1943, s'acabaren el mateix mes de 1945.

Està al costat de l’escola nacional.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com