dimecres, 23 de setembre del 2015

CASA NATAL DE RAFAEL CASANOVA. EDIFICI ESCOLAR ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. MOIÀ

Retratava la casa natal de Rafael de Casanova a Moià, en ocasió de la XV ballada country de Moià, l’edifici és un gran casal construït entre el segle XVI i el segle XVIII, que resultà de la unió de tres cases feta per la família Casanova.


La branca moianesa de la família Casanova es formà arran del matrimoni celebrat l’any 1510 entre Jaume Casanova i Joana Cladelles.

Aquesta família tenia el seu origen en el Mas Casanova de la Torre del terme de Moià i de la parròquia de Collsuspina, proper a la vila de Moià.


Fotografia de Marian Vives i de Casanova. Arxiu Fotogràfic CEC

L’any 1562, Francesc Casanova compra a Antic Alies (o Elies), paraire de Moià, una casa que aquest tenia a la vila, al carrer de la rectoria, on es traslladarà la família fins aleshores resident a pagès. Aquesta família s'amplià i comprà successivament els immobles del costat, fins a convertir-se a finals del segle XVII en el casal actual, conegut per Can Casanova, edifici on nasqué, pels volts del 1660, Rafael Casanova i Comes, darrer conseller en cap de la ciutat de Barcelona. La figura de Rafael Casanova s'ha convertit, en el transcurs del temps, en símbol i referent de la lluita per la recuperació de les llibertats a Catalunya.


L’any 1780 la família Casanova abandonà l'edifici com a residència, tenint des d'aleshores diversos usos (caserna, ajuntament, residència de la comunitat parroquial, escola, guarderia, sindicat agrícola, caixa rural...)

L’any 1984 l'edifici fou adquirit per la Generalitat de Catalunya a la família Vives-Casanova, descendents directes de l'últim Casanova. La seva adquisició responia a la voluntat de restaurar-lo, respectant les dependències i el mobiliari i mantenir la seva funció de Museu i Arxiu.

L’any 1986 la Generalitat va ampliar l'edifici amb la compra de la casa veïna coneguda com Can Sabater i va iniciar les obres d'adequació que transformaren l'edifici en la seu del Museu local, Arxiu Comarcal i Museu Arqueològic, i culminaren amb la inauguració el setembre de 1993.

Pel decret 200/1994, de 26 de juliol, es crea el Patronat de la Casa de Rafael Casanova. (DOGC 1931 del 08/08/1994).