dimarts, 8 de setembre del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT DOMÈNEC. LA SERRA D’ALMOS. TIVISSA. RIBERA D’EBRE. TARRAGONA. CATALUNYA

Retratava l’església parroquial de la Serra D’Almos, advocada a Sant Domènec , la descripció tècnica ens diu que està situada en una cantonada de la plaça Major de la Serra d'Almos, adossada pel lateral amb un edifici entre mitgeres. L'acabat exterior és d'estucat emblanquinat imitant carreus.



Església de tres naus amb planta de creu llatina i absis no marcat en planta. La coberta de la nau i dels braços del transsepte s'efectua mitjançant voltes de creueria amb arcs torals, que descansen sobre una cornisa motllurada i pilastres. L'espai del creuer queda cobert amb una cúpula de vuit nervis. La volta de creueria del presbiteri és de menor alçada que la resta de la nau. Les capelles laterals, també amb volta de creueria, s'obren a la nau amb arcs formers de mig punt. La única il•luminació natural del temple l'aporta la rosassa. El cor és sostingut amb un arc carpanell, delimitat a la part superior per una barana de fusta. Al centre del frontis hi ha el portal d'accés, d'arc de mig punt adovellat. Sobre d'aquest, la rosassa queda parcialment tapada per un rellotge. De l'extrem de la façana en sobresurt un campanar vuitravat, amb base quadrangular, obert al pis superior amb pòrtics d'arc de mig punt.


Fou reformada l’any 1861 amb els ‘ diners d’Amèrica’.

El terme de Tivissa, té una extensió de 209,37 km 2, i se li han afegit Llaberia, Darmós i la Serra d'Almos que va formar un municipi per desagregació de Tivissa l’any 1787, i s'hi va tornar a incorporar ‘ manu militari’ l’any 1940 al inici del II feixisme, o dictadura del general Franco.

Des de llavors bona part de la població ha mostrat una gran inquietud per segregar-se de Tivissa que s'ha reflectit en un gran nombre d'intents infructuosos per aconseguir el reconeixement polític de la Serra d'Almos com a municipi independent.

El dia 30 de setembre de 2009 l'Ajuntament de Tivissa va aprovar l'expedient de constitució de l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de la Serra d'Almos.

L’escut de la Serra D’Almos va ser aprovat el 24 de març de 2014 i publicat al DOGC el 3 d'abril del mateix any amb el número 6596.


La serra i el pollancre són els senyals tradicionals del poble, que ja eren utilitzats fins ara en el segell de l'entitat municipal descentralitzada dependent de Tivissa. La serra, d'altra banda, és un senyal parlant que fa referència al nom de la localitat.

Com és norma en tots els escuts heràldics de les entitats municipals descentralitzades, aquest no va timbrat amb cap corona.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com