divendres, 11 de setembre del 2015

ESGLÉSIA DE SANT PERE. BEGUR. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Retratava l’església parroquial de Begur, advocada a Sant Pere, la descripció ens diu que a l’edifici del segle XVI, tardo-gòtic amb elements renaixentistes l’hi correspon la nau principal amb capçalera poligonal i capelles laterals, que resten senceres al costat Sud. La volta és de creuria, amb arcs apuntant i claus decorades amb sants esculpits en baix -relleu. Al frontis, la portalada posseeix frontó amb esferes de pedra ornamentals i una petita fornícula. La torre campanar, inacabada, es dreça sobre l'angle NW,de l'edifici; es rematà amb una espadanya.


En el segle XVIII o el XIX s'afegí una altra nau al nord esbotzant les capelles laterals d'aquest costat. El parament és de pedres sense treballar amb grans carreus angulars; l'interior ha estat encalcinat; el presbiteri és decorat amb pintures murals fetes en los AÑOS TRIUNFALES que seguien a la victòria dels sediciosos feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República Española.


Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del pintor al qui s’encarregava aquesta tasca.



L’Aurora Moragas Arias és l’autora de les fotografies‎ de les pintures de l’església de Sant Pere a Begur, que s’atribueixen a l’Antoni Vila Arrufat. ( Sabadell, 1894 - Barcelona, 1989 )

Rebia un email de la Mariona Roca, en el que em diu ;

Bon dia,

avui he vist a la vostra pàgina un post que parla de l’església de Sant Pere de Begur (http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/02/esglesia-de-sant-pere-begur-lempordanet.html).

Feu referència a les pintures, d’Antoni Vila Arrufat.

Doncs bé, les pintures no són d’aquest pintor sabadellenc sinó que són de Raimón Roca Ricart, també pintor, i resident fins a la data del seu traspàs a Castellar del Vallès.

Les pintures daten de mitjans dels anys 50.

Raimón Roca Ricart era el meu avi i sempre li vaig sentir parlar de l’experiència de traslladar-se a Begur per pintar l’església. Una anècdota molt maca és que, la cara dels àngels pintats als murals de la part superior de les parets de darrere l’altar són, entre d’altres, la meva àvia, els meus tiets, i alguns amics del meu avi.

L’avi era un pintor molt bo i un apassionat de la seva feina.

Fins als últims anys vam insistir-li d’anar a Begur a firmar la seva obra de l’església (ell es considerava un artesà i no un artista, i no donava importància a firmar o no firmar les coses que feia). Però per problemes de salut no va poder fer-ho.

Per festa major de Castellar s’exposen reproduccions d’obra seva a l’església del poble. És part d’una exposició antològica que se li va fer com a homenatge a la seva trajectòria artística un any abans de morir (el 2012) a Castellar del Vallès. Si voleu veure-la, la exposició és oberta al públic i gratuïta.

Raimón Roca Ricart va néixer el 21 d’agost de 1917 a Vic i va morir el 25 de setembre de 2013 a Castellar del Vallès.

Si necessiteu més informació no dubteu a preguntar.

Moltes gràcies!!!


Reproduíem – sense comprovar-les – les dades del pintor al que se li atribuïa l’obra, ens encanta publicar aquesta rectificació.