divendres, 12 d’agost del 2016

EDIFICI DE L'AJUNTAMENT I LES ESCOLES PÚBLIQUES DE MOIÀ. EL MOIANÈS

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Ha costat – i continua costant – al Moinès i arreu de Catalunya, recuperar imatges relatives al ensenyament anteriors a la dictadura franquista. Cal recordar – ara que som al 80 AÑO TRIUNFAL – que la pretensió d’aquell regim criminal era la d’esborrar el passat, i situar la història del món al ‘quilòmetre zero’ a partir del Glorioso Alzamiento Nacional, el dictador assumia el paper d’un semidéu, i alhora que s’anul•laven – retroactivament lleis com les del divorci civil – s’escrivia una ‘Història de España’ que començava a la prehistòria de la humanitat, estava clar que el missatge -sobretot per als funcionaris públics- era fer desaparèixer qualsevol referència al passat que poses en dubte la naturalesa divina del sàtrapa, i dissortadament en aquest àmbit, tot continua ‘ atado y bien atado’.

Retratava l’edifici de l’ajuntament i les antigues escoles púbiques de Moià, el dia 15.04.2015, coincidint amb el reconeixement ‘ legal’ de la comarca del Moianès.


La descripció tècnica ens diu ; Gran casal de planta quadrada amb façana principal a ponent. Coberta a quatre vents. L'edifici està estructurat en tres nivells, mantenint simetria prespecte a l'eix marcat per la porta d'accés. Destaca la planta noble que presenta tres balcons amb balustrades emmarcats amb brancals i llindes de pedra amb motius geomètrics. El parament és de pedra, posteriorment emblanquinat. Al frontó triangular del balcó de la planta noble podem veure un escut nobiliari de la família Rocafort. A la clau de l'arc d'accés, anagrama amb les sigles de la mateixa família.

Edifici de finals del segle XIX, aixecat pel patrici Ramon de Rocafort i Casamitjana († Barcelona, 8 de maig de 1901).

Ens agradarà tenir noticia a l'email coneixercatalunya@gmail.com del mestre d’obres i/o arquitecte autor de l’edifici.

Fou ofert a la vila per l'hereu del sr. Torrents, D. Ignasi, comte de Jofré, l'any 1944.


M’explicava la Leonor Pladevall Moya, que ella havia anat a l’escola pública de les nenes [ actual seu de la policia ], i els nens tenien l’entrada per l’altre carrer. Van funcionar fins a darreries dels anys 70 del segle XX


Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME, http://vptmod.blogspot.com.es/ , en relació a l’autoria de l’edifici, em feia aquest comentari ‘Can Rocafort a Moià és del mestre d'obres Salvador Vigo, 1887’.

Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 1000 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.

Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Us insistim - des del respecte - que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.

1 comentari:

" la pija " ha dit...

hola Antonio !! Les meves germanes grans si que van estudiar en aquesta escola!! A casa sempre m'han explicat que el dia que vaig neixer jo, les meves germanes nomes van tenir de trebessar un moment el C/ de les Joies per venirme a veure !! i llavors van tornar a l'escola !! ( Jo vaig neixer a LA MASIA !!
quant vaig ser mes gran vaig començar a anar a un parvulari que estava situat en un primer pis del C/ Miquel Marti i Pol !! aquest parvulari, crec que pertanyia a una Academia que hi havia al C/ Esperanto !!!
quant vaig acavar el Parvulari, jo i alguna de les meves germanes meves vem anar al' escola publica !!
I llavors als Escolapis !!