diumenge, 7 d’agost del 2016

IN MEMORIAM ESCOLES PÚBLIQUES DE SANT MARTÍ SARROCA, EL PENEDÈS SOBIRÀ

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Ha costat – i continua costant – al Penedès sobirà i arreu de Catalunya, recuperar imatges relatives al ensenyament anteriors a la dictadura franquista. Cal recordar – ara que som al 80 AÑO TRIUNFAL – que la pretensió d’aquell regim criminal era la d’esborrar el passat, i situar la història del món al ‘quilòmetre zero’ a partir del Glorioso Alzamiento Nacional, el dictador assumia el paper d’un semidéu, i alhora que s’anul•laven – retroactivament lleis com les del divorci civil – s’escrivia una ‘Història de España’ que començava a la prehistòria de la humanitat, estava clar que el missatge -sobretot per als funcionaris públics- era fer desaparèixer qualsevol referència al passat que poses en dubte la naturalesa divina del sàtrapa, i dissortadament en aquest àmbit, tot continua ‘ atado y bien atado’.

Antoni Pons y Domínguez, (Barcelona, 1884 hasta 1978), fill de Joan Baptista Pons i Trabal, o Traval, (Barcelona, 1855 - Barcelona, 1928) fou l’autor de l’edifici de les escoles públiques de Sant Martí Sarroca.

Patrimoni Gencat ens diu d’aquest edifici; Conjunt format per una capella central i dues aules laterals, amb planta baixa i pis.


La façana presenta una composició simètrica amb un porxo lateral, arcades d'arcs de mig punt, balcons amb balustrades, ràfecs i coronament central ondulat.

El conjunt respon a l'estètica noucentista.

L’Ajuntament i les escoles havien estat situades dalt del turó de Sant Martí, ens agradaria rebre imatges d’aquells edificis a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Defensem que no seria una despesa excessiva - som al país dels excessos que malgasta el fons de reserva de la Seguretat Social - confegir un panell informatiu per posar-lo en aquests edificis explicant que servien com escola en el període ---- . ----, això ultra ajudar a la recuperació d ela memòria històrica, esvairia els ‘dubtes’ sobre la ‘catalanitat’ dels funcionaris i/o politics dels nostres consistoris. Als catalans, com a la dona del Cèsar se’ls demana que siguin honestos , i que ho semblin. Acostumo a mirar el ‘color polític’ del Ajuntament, i massa habitualment constato que en matèria de recuperació de la memòria històrica, son els de ‘casa’ els primers en no fer res.

Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 993 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.

Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’ ’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Del municipi de Sant Martí Sarroca havíem recollit imatges de :

ESCOLES PÚBLIQUES ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA DE LA BLEDA. SANT MARTÍ SARROCA. EL PENEDÈS SOBIRÀ.
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/05/escoles-publiques-anteriors-la_31.html

ESCOLES DELS HOSTALETS. SANT MARTÍ SARROCA. EL PENEDÈS SOBIRÀ.
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/04/escoles-dels-hostalets-sant-marti.html

COL•LEGIS DE LA ROVIRA ROJA. SANT MARTÍ SARROCA. EL PENEDÈS SOBIRÀ.
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/04/collegis-de-la-rovira-roja-sant-marti.html

l’Ajuntament i les escoles havien estat situades dalt del turó de Sant Martí, ens agradaria rebre imatges d’aquells edificis a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Us insistim - des del respecte - que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.