dijous, 4 d’agost del 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT QUIRZE I SANTA JULITA DE LA COMA. LA COMA I LA PEDRA. EL SOLSONÈS. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré, davant la façana de l’església parroquial de la Coma, advocada a Sant Quirze i Santa Julità, la descripció de patrimoni Gencat ens diu ; església d'una sola nau, coberta amb volta de canó rebaixada i amb capelles laterals, a manera d'arcosoli d'arc de mig punt. L'església està orientada a llevant, no té absis i la porta d'accés és al mur de ponent. A migdia i adossada a l'església, fou bastida la rectoria. La porta conserva l'original de l'època romànica (porta de ferramenta) que és d'arc de mig punt. Sobre la porta fou construït un gran òcul. El campanar, de planta quadrada s'alça al NE de l'església i està coberta a quatre vessants.



L'església conserva un retaule poc interessant de fusta del segle XIX o principis del segle XX.

La porta de ferramenta, d'estil romànic del segle XII. Consta de dues fulles o batents que s'obre endins i que trenca el portal d'entrada a l'església, al mur de ponent. A l'edat mitjana el ferro fou utilitzat com a element de protecció, sobre la fusta de les portes. En moments de més tranquil•litat, evolucionà des de les formes més austeres i senzilles, cap a elements decoratius, en aquest cas molt simples.

Al mur de tramuntana es conserva una imatge de la Mare de Déu del Roser, barroca, possiblement del segle XVIII.

De la primera església romànica de la Coma, tan sols es conserva la porta de ferramenta. El lloc està poc documentat i l'església actual sembla ser una construcció del segle XVIII i modificada al segle XIX.

Quirze (en grec Κηρύκος (Kērykos)), o Ciríac o Cir, i sa mare Julita o Julieta (en grec, Ἰουλίττα) van ésser dos cristians màrtirs l'any 304 a Tars. Són venerats com a sants a tota la cristiandat, i molt especialment com a protectors dels pobres i els nens. La seva festivitat és el 16 de juny

Trobava tancada la Fonda del Cal Nin, i malgrat trobar-nos a 13.07.2016 poquíssimes persones visitant el naixement del Cardener, ja cal que Sant Quirze i Santa Julita es posin a la feina perquè de no fer-ho tot plegat se’n va en orris. I amb els ‘politics professionals’ d’aquí i de fora ja sabeu que no s0hi pot comptar, oi?.