Us recomano molt la lectura de :
http://www.icatm.net/bibliotecabalmes/sites/default/files/public/analecta/AST_78-79/AST_78-79_47.pdf
La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; edifici religiós amb una façana de l'any 1786, rehabilitada l’any 1991. A la portada hi ha una porta rectangular, amb motllura de petites dimensions. Al damunt hi ha una cornisa i un arc ressaltat, formant un frontó, decorat amb una creu senzilla en el centre. Hi ha un ull de bou amb la data de 1786 a sota. El campanar presenta espadanya, amb dos arcs de mig punt.
L'interior té una sola nau, amb volta de mig punt i tres trams. Sembla que el segle XVII es va reformar. Té un absis circular.
L’església de Sant Esteve d’Olzinelles està documentada des del 1083.
Se’n desconeix la data de construcció, guarda encara però, alguns dels elements romànics de l'època, l' edifici actual és quasi totalment el resultat de la reconstrucció de 1786, amb els ‘diners d’Amèrica’ , que arribarien també fins aquestes contrades.
Goigs del Santissim Rosari per tot lo temps del any : que se cantan en la iglesia parroquial de Sant Esteve de Olzinelles, bisbat de Barcelona
Si existeixen, sou pregats de fer-nos arribar a l'email castellardiari@gmail.com els Goigs al protomàrtir Sant Esteve que es cantaven en aquesta església .
L’edifici de l’església i de la rectoria comparteixen algunes parets.
Al davant hi ha el fossar on reposen els nascuts a Olzinelles que perdien en la fusió amb Sant Celoni de l’any 1927 fins el gentilici.
L’escola pública estava a Can Caseta, on havien estat també de masovers, els actuals masovers de la Rectoria.
Havien anat recollint imatges i dades d’alguns dels llocs d’interès d’aquest antic municipi d’Olzinelles i Vilardell :
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/06/croniques-dolzinelles-pont-de-can-plana.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/07/rectoria-de-sant-esteve-dolzinelles.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/06/croniques-dolzinelles-els-forns-de-pega.html
http://relatsencatala.cat/relat/in-memorian-de-lescola-municipal-dolzinelles-anterior-a-la-dictadura-franquista-valles-oriental-catalunya/1057926
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/06/sant-llorenc-de-vilardell-valles.html
A Catalunya – des de sempre – ens falla el paisanatge, oi?.
Que el protomàrtir Sant Esteve , i Sant Antoni de la Sitja, elevin a l’Altíssim la pregaria dels santcelonins , gitanos, aragonesos, asturians , ucraïnesos, russos , africans , castellans, valencians, bascos, aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ... , i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.
«A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia»
Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia, aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada