divendres, 5 d’agost de 2016

IN MEMORIAM DE L’EDIFICI DE L’AJUNTAMENT I LES ESCOLES PÚBLIQUES DE VILA-RODONA ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Ha costat – i continua costant – al Camp sobirà de Tarragona i arreu de Catalunya, recuperar imatges relatives al ensenyament anteriors a la dictadura franquista. Cal recordar – ara que som al 80 AÑO TRIUNFAL – que la pretensió d’aquell regim criminal era la d’esborrar el passat, i situar la història del món al ‘quilòmetre zero’ a partir del Glorioso Alzamiento Nacional, el dictador assumia el paper d’un semidéu, i alhora que s’anul•laven – retroactivament lleis com les del divorci civil – s’escrivia una ‘Història de España’ que començava a la prehistòria de la humanitat, estava clar que el missatge -sobretot per als funcionaris públics- era fer desaparèixer qualsevol referència al passat que poses en dubte la naturalesa divina del sàtrapa, i dissortadament en aquest àmbit, tot continua ‘ atado y bien atado’. (1)

Reprodueixo de patrimoni Gencat :

L'any 1856, en una reunió de l'Ajuntament i els principals propietaris de Vila-Rodona, es decidí d'invertir part del producte de les vendes dels béns de propis i comuns desamortitzats en la construcció d'una nova Casa de la Vila.

L'emplaçament elegit pertanyia als propis del comú i permetia la construcció d'un edifici capaç d'encabir no únicament les dependències municipals, sinó també les escoles. Aquesta obra formava part d'un pla més ampli, que incloïa la substitució del cementiri vell i de l'hort del rector per una plaça pública. El 19-2-1862 ja es disposava dels plànols i dels pressupostos. La part més important de la construcció es realitzà entre 1870 (data que figura a la porta) i 1871, tot i que les obres per enllestir-la definitivament van continuar fins al final de la dècada. Així, els balcons s'hi van posar el 1878, data que apareix al ferro del balcó principal.


Edifici entre mitgeres, que fa cantonada amb el carrer de la Font. Consta de planta baixa, dos pisos i terrat. La distribució d'ambdues façanes és simètrica amb alteranança d'obertures rectangulars i d'arc escarser. La façana principal, que dóna a la plaça dels arbres, presenta un tractament més acurat que la lateral: balcons, elements decoratius de la barana del terrat... Així mateix, en el conjunt de la façana principal, el cos central, que correspon a la porta d'accés, es troba lleugerament avançat. S'observen modificacions a la planta baixa
.

S’afirma en aquesta informació ‘El 19-2-1862 ja es disposava dels plànols i dels pressupostos’. Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’autor del projecte. Aquesta mena ‘d’omissions’ son pròpies d’un altre regim polític, com expliquem a (1)

Defensem que no seria una despesa excessiva - som al país dels excessos que malgasta el fons de reserva de la Seguretat Social - confegir un panell informatiu per posar-lo en aquests edificis explicant que servien com escola en el període ---- . ----, això ultra ajudar a la recuperació d ela memòria històrica, esvairia els ‘dubtes’ sobre la ‘catalanitat’ dels funcionaris i/o politics dels nostres consistoris. Als catalans, com a la dona del Cèsar se’ls demana que siguin honestos , i que ho semblin. Acostumo a mirar el ‘color polític’ del Ajuntament, i massa habitualment constato que en matèria de recuperació de la memòria històrica, son els de ‘casa’ els primers en no fer res.

Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 990 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.

S'han fet 22937 impressions d'aquests treballs.

Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’ ’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Us insistim - des del respecte - que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.