dilluns, 1 d’agost de 2016

SANT SADURNÍ DE LA PEDRA. LA COMA I LA PEDRA. LA VALL DEL LORD. EL SOLSONÈS. CATALUNYA

La descripció que ens fa patrimoni Gencat de temple parroquial de la Pedra, advocada a Sant Sadurní, és extremadament breu ; església romànica molt modificada d'una sola nau, coberta amb volta de canó amb un transsepte marcat i orientada a llevant. Conserva part dels murs originals així com la porta adovellada d'arc de mig punt.

La construcció fou sobrealçada i es va afegir una cambra rectangular que fa de sagristia, coberta amb una teulada a dos vessants més baixa que la de l'església, també coberta a doble vessant. Entre el campanar i l' absis alt, encara es veu una paret amb aparell romànic i amb una finestra d'arc de mig punt monolític.


El campanar és una torre massissa quadrada, adossada al mur del costat de l'evangeli i molt deformada i amb una finestra de doble esqueixada.Cap esment del retaule major obra de l’escultor Joan Balius i el daurador Joan Andrés, ni de la mesa de l’altar major obra de l’escultor Josep Pujol, i la resta d’altars obra dels escultors d’aquesta nissaga.En quedava sense saber perquè manca la figura – possiblement de Sant Pere – del retaule major.

L’església té un seguit de bellíssimes imatges.


Res tampoc de la central del centre geodèsic que marca l‘alçada de 1005 metres sobre el nivell del mar.


L’estat de l’església de Sant Sadurní palesa clarament que se’n fa – dissortadament - poc ús.

La Pedra, a l’actual terme de la Coma i la Pedra, esta prop de Déu, i lluny, massa lluny de la metròpoli barcelonina.

Advertia una minsa presencia de turistes al dia 13.07.2016, malgrat trobar-nos al indret on neix el riu Cardener.

Quan el GOBIERNO ( Mariano & cia ) diu que ESPAÑA VA BIEN, es refereix únicament a les seves economies particulars.