dimecres, 30 d’agost del 2017

CASA COLL. VILALBA DELS ARCS. LA TERRA ‘NOBLE’. TARRAGONA. CATALUNYA

Retratava la dita Casa Coll de Vilalba dels Arcs, de la que patrimoni Gencat diu ; edifici amb façana als carrers de l'Àngel i del Gall, propietat de la família Coll. Consta de planta baixa (que té dos nivells), planta noble i golfes. Posteriorment li fou afegit un cos que fa l'angle del carrer del Gall i el Major, amb galeria porxada i terrat. L'origen medieval es posa de manifest en els nombrosos arcs interiors i exterior, finestres i fusteries; amb les reformes posteriors apareixen els balcons i canvien les obertures. Hi destaca el portal amb grans dovelles i el treball de forja.



La Casa acull un museu sobre el camí de Sant Jaume i una exposició permanent dedicada al "Terç de Requetés de la Mare de Déu de Montserrat", del que ens diu l’enciclopèdia de Catalunya ; Unitat militar organitzada a la zona franquista pel gener del 1937 i formada bàsicament per catalans fugitius de la zona republicana. Disposava de 180 homes quan es distingí en la defensa de Codo (batalla de Belchite). Reorganitzat i amb els efectius d’un batalló, operà a la comarca de La Serena i participà en la batalla de l’Ebre (enquadrat en la 74 Divisió), en els sectors de Vilalba dels Arcs, on lliurà uns duríssims combats, i de Gandesa. Operà encara a Pena-roja. Tingué en total 316 morts. Hi ha un monument commemoratiu als morts del Terç a l’antiga posició dels Quatre Camins, i un altre, erigit també per la Germandat del Terç, als soldats republicans morts a la posició dita Targa, totes dues del sector de Vilalba. Un altre monument, amb una capella funerària que conté les despulles dels membres del Terç morts a la guerra i on es conserva la bandera del Terç, fou erigit a Montserrat, al lloc anomenat Els Apòstols.

També té un arxiu i una biblioteca que es pot consultar.

En la nostra visita al fossar municipal, em sorprenia la làpida d’aquesta família, de marbre blanc amb un lema amb color vermell SOLO DIOS BASTA.

Us deixo un enllaç mot interessant per conèixer dades històriques de la casa :
http://www.raco.cat/index.php/ButlletiCETA/article/viewFile/216694/295271

L'habitació dita de les dues alcoves, estava destinada als hostes i en ella va pernoctar i tenir el seu despatx el general Ramon Cabrera i Grinyó (Tortosa, 27 de desembre de 1806 – Wentworth, Virginia Water, Surrey, Regne Unit, 24 de maig de 1877) comandant en cap de les forces carlines a la zona del Maestrat.

Anys més tard faria el mateix el que avui és Sant Enric d'Ossó i Cervelló (Vinebre, Ribera d'Ebre, 16 d'octubre de 1840 - Gilet, Camp de Morvedre, 27 de gener de 1896)

El sostre demogràfic de Vilalba dels Arcs s’assolia al cens de l’any 1900 amb 1.772, les darreres dates ‘oficials’ a darreries de l’any 2016 diuen que hi vivien 658 persones. S’ha ‘perdut’ un 62,87% de la població.

I dissortadament les perspectives de futur no son bones.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com