diumenge, 20 d’agost del 2017

CAPELLA DE SANT JOAN BAPTISTA EN EL CAMÍ DEL VIA CRUCIS DE BATEA. LA TERRA ‘NOBLE’. TARRAGONA. CATALUNYA

Queia un sol d’injustícia quan desprès de dinar esplèndidament al restaurant Miravall de Batea, començàvem el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, Catalunya , 2.05.1926 ) , i l’Antonio Mora Vergés ( L’argentera, el camp jussà de Tarragona, 01.101.1951 ) el camí del Via Crucis aturant-nos a la capella de Sant Joan Baptista, de la que patrimoni Gencat ecplica que és la més antiga de totes les capelles del calvari i data del 1625.


D'uns 3,5 x 3,5 metres, té la planta rectangular i cap finestra.

Coberta a dues aigües, el ràfec està fet amb lloses de pedra, així com la resta de la teulada.

La portada és de mig punt i està adovellada, amb petits bordons als brancals. A sobre, hi ha una cornisa motllurada i un frontó triangular on hi ha una inscripció esculpida sobre la pedra. El conjunt està coronat amb una espadanya de pedra.

La inscripció del front diu: [SEGUNDA ESTACI?/POR SER TV CULPA INFINITA/LA FA XPO H? CARGAD/Y ES GRAVE TV PECADO/QUE TU PERDON FACILITA/ ~AÑO 1625~]

Quan al topònim, llegia ; en la documentació antiga ja apareix la forma Batea (Segle XII), probablement prové de l’àrab batia ‘tina, conca’.

Els de http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/ acostumen a viatjar a la Catalunya interior en el període estiuenc – que dissortadament com a conseqüència de l’escalfament global s’allarga una mica més cada any -, i en els períodes de tardor/hivern/primavera seguim la línia d ela costa. Anem per així dir-ho al inrevés de la majoria, i això ens permet gaudir més i millor dels indrets, del seu patrimoni, i àdhuc del tracte de les persones que resideixen tot l’any.

No pensàvem – ni en pitjor malson – que Catalunya rebria també les conseqüències de la barbàrie terrorista, de les que en tindríem coneixement quan en el camí de tornada ens aturàvem al forn de la carretera a les Borges del Camp.

El nostre condol a totes les persones que han patit alguna pèrdua en aquesta tragèdia.