dissabte, 12 d’agost de 2017

PORTAL DE SANOU, DE CERVERA I/O DEL SENYOR . LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Retratava al Xavier i a la Montserrat davant el portal de Sanou, de Cervera , i/o del Senyor format per una doble arcada de mig punt, que estava flanquejat per dues torres, ara emmascarades per construccions posteriors, d’aquí sortia el camí ral a Cervera.


La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; el portal de Sanou, de Cervera i/o de Senyor, té una doble arcada d'arc de mig punt, l'exterior és de dovelles petites i té una gran profunditat i l'interior té dovelles molt grans. Al costat del portal hi ha una torre de planta semi octogonal amb diferents finestres i balcons oberts al convertir-se en vivenda.


1912. Fotografia de Josep Salvany i Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929)- Biblioteca de Catalunya

http://www.stacqueralt.altanet.org/sites/queralt/files/planellbaixa3.pdf

Fèiem via fins a l’Hostal Colomí al final del carrer Raval de Jesús , en el breu recorregut la Montserrat compraria un pa rodó.


Us serà útil per preparar la vostra visita saber que la vila de Santa Coloma es va formar a partir de tres nuclis: la Vila Vella (al voltant de l'església), la Vila Nova (prop de la Carlania) i el castell.

Aquests nuclis van anar creixent fins que es van unir, cap a la fi del segle XIII, i es va construir una muralla que els tancava.

Aquesta muralla va ser ampliada diverses vegades.

De les antigues muralles només es conserven algunes torres al passeig de la Muralla i quatre portals.

Les torres del Portal d'en Roca són de planta quadrada i actualment es fan servir com a habitatge. Una d'elles va ser restaurada a finals del segle XX i té merlets.

Les torres del Portal de la Font també són de planta quadrada i han estat transformades per adaptar-les a habitatge. Conserven algunes espitlleres.

Al carrer Sant Roc es conserva una altre torre de planta quadrada on s'han practicat grans obertures per adaptar-ho a la funció d'habitatge.

El portal de Sanou o de Cervera té una doble arcada d'arc de mig punt, l'exterior és de dovelles petites i té una gran profunditat i l'interior té dovelles molt grans. Al costat del portal hi ha una torre de planta semi octogonal amb diferents finestres i balcons oberts al convertir-se en vivenda.

El portal de Santa Coloma té a sobre seu la Castlania, un edifici molt modificat al llarg del temps amb fet de pedra del país amb les cantoneres fetes amb grans carreus. El portal és una arcada d'arc de mig punt rebaixat adovellat per les dues bandes. El sostre que queda a l'interior del portal està fet amb bigues de fusta i tramades de guix. Damunt l'arcada a la part interior hi ha una petita capella amb la imatge de Santa Coloma.

El portal de Santa Maria o del Vicari, al costat de l'església, és d'arc rebaixat a les dues bandes; l'interior està cobert amb una volta de pedra reforçat a la meitat amb un arc adovellat. L'arrencada d'aquest arc per una banda queda tapada pel peu del campanar i per l'altre arrenca des d'una mènsula; a la clau de l'arc hi ha esculpit un escut amb la data de 1635. A sobre del portal hi ha les dependencies de la rectoria.

El portal d'en Martí, a la plaça del Portalet, és d'arc de mig punt adovellat i l'interior del pas és pla i té bigues de fusta.

Santa Coloma de Queralt, la Conca de Barbera, la Segarra,.., son indrets propers extremadament bonics i acollidors, que esperen la vostra visita.

Cap comentari: