dilluns, 28 d’agost del 2017

CASA MARTELL. VILALBA DELS ARCS. LA TERRA ‘NOBLE’. TARRAGONA. CATALUNYA

Llegia estupefacte que la casa Martell, situada a la Plaça Major de Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta – m’agrada més qualificar-la com ‘ NOBLE’- és un habitatge reconstruït després de la contesa bèl•lica que s’iniciava amb la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, en substitució de l'antiga casa enderrocada en aquell tristíssim episodi qualificat pels guanyadors com ‘Guerra Civil’, i beneit com CRUZADA pel cardenal primat d'Espanya Isidre Gomà i Tomàs (la Riba, Alt Camp, 19 d'agost de 1869 - Toledo, 22 d'agost de 1940); la casa es tornava a fer de nou uns anys després. Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del promotor i de l’autor d’aquest edifici.


Patrimoni Gencat ens diu que consta de tres façanes, i segueix en part el model de casal propi de la comarca durant els segles XVI-XVII. Respon a un model eclèctic amb els diferents pisos separats per cornises, combinant les finestres i els balcons allindats i amb arcuacions als eixos principals.


Presenta un escut de cavaller sobre la porta principal, que no identifico amb el nom de la casa.

Segons la tradició, des d'un balcó de la casa Martell va predicar Sant Vicenç Ferrer (València, 1350 - Gwened, Bretanya, 1419).

Aquesta casa formaria part del castell-palau del comanador de Vilalba, recinte que tenia planta pentagonal i que va ser modificat al segle XVIII.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com