divendres, 11 d’agost de 2017

FLORIAC. COLLSUSPINA. EL MOIANÈS. CATALUNYA

Anàvem el Josep Olivé Escarré, la Maria de la Casanova de Padrós, i l’Antonio Mora Vergés, a dinar a la masia Floriac, o al Restaurant Cal Puxes com se’l coneix ara, sota la direcció de la Laia Oller, de la casa homònima de Collsuspina, propietària d’aquest magnífic edifici situat al peu de la carretera que porta de Tona a Collsuspina, al antic camí Ral de Vic a Manresa, al limita de les comarques del Moianès i Osona.


Quan a la descripció el Mapa de patrimoni de Collsuspina ens explica que Floriac està ubicat en un lloc elevat, i és un edifici format per diferents cossos, el principal dels quals és de planta baixa i dos pisos, cobert amb teulada a doble vessant amb carener perpendicular a la porta principal que s'obre a migdia. A la banda de ponent hi ha dos cossos annexats que eren antics coberts de la casa. Tot i tractar-se d'un edifici que ha estat rehabilitat darrerament i que s'ha configurat amb ampliacions de diferents èpoques, l'estructura deixa veure un gran casal que possiblement estaria fortificat, tal i com deixa veure l'estructura i les diferents espitlleres a la planta baixa. La façana té porta adovellada, amb dovelles llargues i un escut tallat a la dovella central amb la inscripció 1568 JHS FLORIAC, i que té la mateixa tipologia que l'escut de la masia l'Espina; sobre la porta hi ha una finestra amb llinda d'arc conopial. Una porta del cos annex a la banda de llevant té inscrita a la llinda la data 1756, i una finestra porta la data 1789. Destaca la gran portalada d'arc de mig punt que s'obre al costat de la façana i que permet l'accés a unes antigues quadres.


A la dovella central de la porta principal del mas de Floriac hi ha un escut amb la inscripció JHS FLORIAC 1568. La inscripció està repartida en tres nivells dins un escut apuntat per la part inferior. No es tracta d'un escut heràldic, ja que no hem trobat constància de l’ennobliment d’aquesta família; al cadastre de 1756 pertanyia a Andreu Floriach que hi vivia amb dos germans, Jaume i Josep.

Quan al topònim hom defensa que pot estar relacionat amb la procedència dels primers posseïdors originaris de la veïna França.


Us recomanem que poseu Floriac/ Cal Puxes a la vostra agenda.

Cap comentari: