dijous, 15 de novembre del 2018

IN MEMORIAM DEL CASAL DE PELEGRINS DE SANTA MAGDALENA DE CORBERA DE LLOBREGAT. CATALUNYA

Retratava el Casal conegut com de Santa Magdalena o el Castell, a Corbera de Llobregat.


Escut parlant del Corbera. El topònim, originalment CURVARIA, té el significat de “ roca o muntanya corbada”

Llegia, gran casal de principis del segle XVI conegut també com "el Castell", situat molt a prop de l'església, al nucli antic de Corbera de Dalt. Tenia la funció d'allotjar els pelegrins que arribaven a Corbera per visitar la imatge de Santa Magdalena, i quan va ser destruït el castell medieval, l’any 1714 – recordeu que començava aleshores l’idil·li entre Catalunya i els Borbons - va passar a ser la residència dels barons de Corbera [Jurisdicció senyorial que comprenia el terme de Corbera de Llobregat ( Llobregat jussà ), posseïda per la família Corbera.

A la fi del segle XVI passà als Gualbes, que es cognomenaren de Corbera, i al segle XVII, als Móra.

Fou reconeguda com a títol del regne el 1789 a favor de Manuel d’Antic i de Móra, a la mort del qual (1796) passà als de Ramon , els quals van mantenir la propietat fins que va morir l'últim baró, Pau Joan de Ramon i Jaubet (1903-1948)]
https://www.gelida.org/Corbera/senyorscorbera.htm

Posteriorment va passar a ser propietat de les Germandats del Treball.
http://xac.gencat.cat/ca/llista_arxius_comarcals/baix_llobregat/detall/article-franquisme

Llegia que va ser ‘dignament restaurat’ l’any 1956, ens agradarà tenir noticia a l’email coneiercatalunya@gmail.com de l’autor d’aquella restauració.

Arquitectònicament, té planta rectangular, amb planta baixa i dos pisos, i un portal adovellat a cadascuna de les quatre façanes. A causa de al pendent del terreny, la façana posterior té el segon pis a nivell del carrer de l'Església. La porta principal, a la plaça del Castell, dóna accés directament a la planta noble. L'edifici conserva interessants finestrals gòtics, de tipologia diversa. Sobre els portals es pot veure l'escut de Corbera.

En l'actualitat, El Casal, es propietat del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, que fa uns anys, va reconstruir la teulada, que a causa de la manca de manteniment, s'havia deteriorat fins al punt d'haver quedat malmès l'interior a causa de les pluges i la intempèrie.

Mons. Agustí Cortés Soriano ( Valencia, 23 d'octubre de 1947 ) Bisbe de Sant Feliu de Llobregat, faria santament aplicant allò que diu l’evangeli ; (Mat. 22.21): “Donau al Cèsar el que és del Cèsar, i a Déu el que és de Déu” (Reddite ergo quæ sunt Cæsari, et quæ sunt Dei, Deo). En aquest edifici, i en TOTS aquells que no estan DIRECTAMENT relacionats amb el culte religiós.