dissabte, 3 de novembre del 2018

DESTROSSES AL PANTEÓ COMAS DEL CEMENTIRI MUNICIPAL DE CASTELLAR DEL VALLÈS

Els panteons de les famílies Comas i Masaveu es van construir alhora amb un tracte de paraula: la família Comas aportava el marbre i la família Masaveu aportava la mà d’obra per a la construcció dels dos panteons.

El panteó de la família Comas a llevant del passeig central, és un volum compacte, simulant una cova amb volta d’arc carpanell,n construït amb carreus encoixinats de pedra de Castellar. La porta de ferro forjat, queda emmarcada per un timpà decorat amb tessel•les ceràmiques, figurant dos àngels amb una creu al mig, de caire modernista, i rematat per la inscripció “família Comas”, l’interior està decorat amb un altar amb creu aureolada floral daurada.


Em feia notar l’Antoni Comas com s’havien malmès intencionadament les cares dels àngels, i m’explicava que li agradaria poder tornar-ho a refer.
Més enllà de la responsabilitat de l’administració local per aquests danys sacrílegs practicats en un recinte de la seva titularitat, pensem que el Consistori castellarenc hauria de ‘facilitar’ aquest desig.



Li suggeria posar-ho en coneixement de l’Escola Massana, que potser, potser, podria fer-se’n càrrec com un projecte ‘pràctic’ per als alumnes que treballin aquesta disciplina.


L’Antoni de Falguera i Sivilla (Barcelona, 1876-1947), que havia estat arquitecte municipal de Sant Esteve de Castellar, va ser l’autor del Cementiri al Serrat del Vent, on aixecava també sengles panteons per encàrrec de les famílies Comas i Masaveu.


El Valentí Pons Toujouse, autor del bloc MODERNISME , preocupat també pel lamentable estat de la tessel·la del panteó Comas, confirmar l’autoria del mosaïcista i escenògraf modernista, Lluís Bru i Salelles (Ondara, la Marina Alta, País Valencià, 1868 – Barcelona, 1952).