divendres, 7 de desembre del 2018

EDIFICI DE L’AJUNTAMENT I ESCOLES DE VILADRAU. OSONA.CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Retratava els edificis de l’Ajuntament de Viladrau, amb la clàssica estructura dels anys anteriors a la dictadura franquista, en que les escoles convivien amb l’edifici de la Casa de la Vila, plasmant així l’ideal d’un món en el que la cultura seria l’autèntic ‘motor del canvi’



No trobava cap referència d’aquest edifici, i advertia que no disposa Viladrau d’un catàleg de Patrimoni en línia, en demanaré informació a l’ajuntament i/o als , viladrauencs.

Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres i/o arquitecte autor d’aquest edifici.

Sou pregats d’ajudar-nos en la nostra recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista a l’email coneixercatalunya@gmail.com ; feu-nos arribar algunes imatges – actuals i/o anterios – i si en teniu informació les dades del mestre d’obres i/o arquitecte.


El Joan Dalmau Juscafressa em feia arribar una imatge acolorida d’aquest edifici, la he trobat tant deliciosa que em decideixo a afegir-la. Ja ens direu a l’email coneixercatalunya@gmail.com , si com a nosaltres, també us sembla una gran troballa.

Llegia a la Vanguardia :
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1915/09/03/pagina-4/33327525/pdf.html?search=Escuelas%20de%20Viladrau
que l’autor dels plànols era l’arquitecte Lluís Planas i Calvet (1879-1954


El doctor Garulla expresó su agradecimiento al señor Planas por la desinteresada cooperación que le ha prestado y en adelante ha de prestarle, ya que se ha ofrecido gratuitamente á confeccionar los planos de todas las escuelas de nueva planta que hayan de construirse en el distrito universitario.