dilluns, 31 de desembre del 2018

ESGLÉSIA DE SANT PERE DE GAVET DE LA CONCA. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

El Josep Vives i Domingo, publicava una fotografia - magnifica com totes les seves – de l’Església parroquial de Gavet de la Conca, advocada a Sant Pere.


Patrimoni Gencat ens diu que l’edifici de l’església de Sant Pere de Gavet és del segle XVIII, no hi ha cap altra informació sobre si era aquesta la primera església, o en substituïa una d’anterior. L’interès pel patrimoni històric i/o artística a Catalunya, està inversament relacionat amb la distància amb Barcelona, lluny/poc, proper/més,..

Quan a la descripció ens diu ; església de planta rectangular, amb una nau i capelles laterals. La façana principal té una porta d'arc de mig punt, per sobre hi ha un òcul a sobre i forats d'espitlleres. La coberta ha estat modificada, aixecant-se el nivell dels laterals; és a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana.

A l'esquerra s'eleva el campanar de base quadrada, fins a la meitat que passa a ser vuitavada; a la part superior s'obren finestres d'arc de mig punt on es troben les campanes. La teulada és a quatre aigües de pissarra.

Cap dada de l’autor de l’edifici, atesa la reflexió que fèiem abans, sembla fins i tot lògic, oi?. A nosaltres ens interessa però, saber qui va ser. Nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs,..., per als catalans el patrimoni històric i la seva documentació son un imperatiu ètic.

Esperem les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com