divendres, 21 de desembre del 2018

CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DEL SOCÓS. CENTELLES. OSONA. CATALUNYA

Havíem fet una sortida balsàmica, la Maria Rosa Planell Grau, el Miquel Pujol Mur i l’Antonio Mora Vergés, la fageda de Sauva Negra, les runes de Santa Maria de Savall, un esplèndid dinar al Viacentelles a la Plaça Major, 2, de Centelles, i seguiria una caminada cultural, la capella dels Socós; la Capella de Santa Maria de Jesús; la Casa Gaudí-Safores, antiga Casa Ollé, l’Església parroquial de Santa Coloma; les cases fortes del Comte de Sant Martí de Centelles i del seu germà; els musics del baliga-balaga – dels que ens agradarà tenir noticia del seu autor; i per descomptat el Sagrat Cor de Lluís Montané i Mollfulleda (Sant Celoni, Vallès Oriental, 1905 - Barcelona, 10 de juny de 1997), queda ‘feina a fer’, tornar a Centelles però, sempre és un plaer.

edicionselportal@gmail.com

https://www.centelles.cat/coneixer/guies/guia-turistica-centelles.pdf

Petita capella dedicada a la Mare de Déu dels Socors, situada al costat del portal de Sant Martí o d’Amunt i als peus de l’antic camí que estructurava la baronia.




Construïda entre el 1536 i 1539, al mateix temps que la capella de Jesús, encara que amb un estil més renaixentista.

Va patir molts desperfectes a l’assalt dels partidaris de l’arxiduc Carles d’Àustria el 28 de febrer de 1714.

El 1989 va ser restaurada. Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’autor, nom cognoms, lloc i data de naixement i traspàs – si s’escau - .

Patrimoni Gencat ens diu ; construïda a la primera meitat del segle XVI fora les muralles de la vila, està dedicada a la Mare de Déu del Socors.

Hi feia estades i visites el noi Miquel Argemir Mitjà (Vic, 29 de setembre de 1591 - Valladolid, 10 d'abril de 1625), de família centellenca, futur Sant Miquel dels Sants.

Restaurada l'any 1983.

Església de petites dimensions, de planta rectangular i petit absis, amb tres austeres columnes a banda i banda.

A la façana principal hi ha un portal amb columnes rectangulars estriades molt deteriorades, i a sobre, un frontó de forma triangular sustentat per una llinda. El pis superior és acabat per un campanaret a la part central.

L'interior ha estat reformat recentment.