dilluns, 28 de gener del 2019

EN VENDA LA TORRE GORINA DE SABADELL. EL VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

Retratava la Torre Gorina, que va fer construir, l'any 1889, l'industrial sabadellenc Josep Gorina Pujol, fill del també industrial tèxtil Joan Gorina Morató (1814-1886) -iniciador de la nissaga dels Gorina- essent l’autor l’arquitecte Miquel Pasqual i Tintorer (Sant Feliu de Llobregat, Baix Llobregat, 1849 Barcelona, Barcelonès, 1916)



Patrimoni Gencat ens diu; Torre exempta, voltada per un ampli jardí de frondosa vegetació on hi ha un curiós mobiliari amb coves i estalactites artificials. L'edifici està format per un cos central de planta baixa, pis i golfes i cossos laterals de planta baixa i pis, situats a les cantonades. Cal destacar el complex joc de les cobertes, diferenciant volums coberts a dues i a quatre aigües, de les quals sobresurten unes treballades xemeneies de maó vist. Les façanes presenten elements premodernistes (motius florals). A l'interior hi ha una galeria amb pintures de paisatges àrabs, de Sevilla i de Venècia, obra de José María López Mezquita (Granada, 23 d’abril de 1883-Madrid, 6 de desembre de 1954)

http://www.artnet.com/artists/jose-maria-lopez-mezquita/meautorretrato-mpraQuWj8QyLMzETHjuM5Q2

Llegia que l’edifici està en venda :

https://www.engelvoelkers.com/ca-es/propietat/la-torre-gorina-una-icona-arquitectonica-de-sabadell-3527160.1133618_exp/

‘Tempus fugit’; qui recorda ara l’èxit rutilant de Joan Gorina i Sans o Sanz, que es feia aixecar per l’arquitecte Eduard Maria Balcells i Buïgas (Barcelona, 22 de setembre de 1877 - 4 de novembre de 1965), el ‘Castell de Rocabruna’ al terme de Santa Maria d’Oló, a l’actual comarca del Moianès?.