divendres, 11 de gener del 2019

ADEU-SIAU A L’ALIANÇA FRANCESA A LA CASA TAULÉ. SABADELL.VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

En un adeu que podria haver evitat; L’Aliança Francesa tanca les seves portes

Alguna dada d’aquesta casa que ha donat aixopluc a la cultura durant mols anys:


http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/009-A.htm
http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/009-C.htm

Enric Fatjó i Torras (Sabadell, 1862 - ?, 1908), va ser l’autor l’any 1902 d’aquest magnífic casal de planta baixa, dues plantes pis i terrat, amb façanes als carrers de Sant Joan i Sant Josep. El casal compta amb un cos annex amb façana al carrer de Sant Josep de planta baixa i pis, totalment integrat. L’edificació s’estructura entorn un pati interior envoltat per una galeria i actualment accessible des del carrer de Sant Josep.

El promotor d'aquest casal fou Antoni Taulé i Soley ( 1868 + 24 octubre 1957 ), propietari del vapor dedicat a la fabricació de cardes, situat annex i connectat al pati de la casa.

La concessió del permís municipal d'obres de la casa Taulé va passar per un desacord respecte a la realineació de les façanes. El projecte es va aprovar finalment a la sessió del 16 de setembre de 1902.

Durant l'edificació, el projecte original va patir alguns canvis, entre ells, la reducció de les obertures i l'alteració dels motius ornamentals, donant com a resultat unes façanes més massisses i menys elegants que les del projecte original.

L'any 1941 es realitzaren obres de reforma a la casa, aquestes comprenien la remodelació de l'entrada i el rebedor, com també el revestiment del pati, amb el tancament de la galeria de la planta baixa que hi donava accés. Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquesta reforma a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Després de la mort d'Antoni Taulé i Soley, i el posterior trasllat de domicili dels hereus, la casa tingué usos diversos: residència de senyoretes, posteriorment restaurant i, els últims anys, centre d'ensenyament.

https://www.diaridesabadell.com/2018/12/28/lalianca-francesa-tanca-les-seves-portes/?fbclid=IwAR3tYWQgwGkHL0RFuzPtiHcF74b-2AQud5385_TuztnfHkH6aN8w6-cX_gg


http://relatsencatala.cat/relat/casa-antoni-taule-soley-del-carrer-sant-joan-de-sabadell/1047439

BIBLIOGRAFIA
Casa Taulé/Alliance Française.
La rajola decorativa. Autor:Museu d'Història de Sabadell.
Les Reixes dels vapors i de les cases pairals a Sabadell. Autor: López Navarro, Tomàs.

S’explica que davant l’evidencia de l’enfonsament al front rus durant la mal dita II Guerra Mundial , les noticies que es publicaven a ESPAÑA en relació a l’actuació de la DIVISIÓN AZUL, sovint incorporaven una curiosa maniobra militar ‘ el avance estratégico hacia la retaguardia ‘ . Sabadell, des del meu particular punt de vista, fa anys i panys, que predica i practica aquella tàctica.

El REINO DE ESPAÑA, ho ha fet des de sempre, encara que de forma discreta, a les darreres eleccions a la Comunitat Autònoma d’Andalusia, sembla però, que tothom a decidit sortir de l’armari.

Molt ens temem que ‘ el avance estratégico hacia la retaguardia ‘ traslladi a Sabadell, els resultats electorals de la C.A