divendres, 21 de juny del 2019

LA BUSQUETA I EL SEU RELLOTGE DE SOL. SANT LLORENÇ SAVALL. VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

Portava al Josep Olivé Escarré el dia que feia els 89 anys, fins a la masia de la Busqueta de Sant Llorenç de Savall, que ell havia vist infinitat de vegades en els seus anys d’infantessa, joventut i maduresa.


La descripció ens diu que és d’origen medieval, amb un cos central i diversos annexos tancats per un pati amb barri. A l’entrada hi ha una pallissa ampla amb un gran arc davant una era enrajolada i tancada. La casa té altres dependències als voltants i a l'entorn hi ha granges. Hi ha diverses llindes decorades, i a la façana un gran rellotge de sol magníficament esgrafiat amb una escena camperola, d'aire antic però executat als anys 70.


Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquest bellíssim rellotge de sol a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No totes les visites que fèiem a Sant Llorenç el dia 02.05.2015 tenien dissortadament aquest component de ‘memòria amable’.

Tenim un ‘paisanatge’ molt peculiar, les elits politiques enfangades en la corrupció, i la ‘morralla social’ entestada en la destrucció ‘gratuïta’ del patrimoni col•lectiu, recordo dels anys d’universitat que en explicar-nos la ‘res pública’ el catedràtic concloïa sempre ‘ el que és de tots, no és de ningú’. Sembla dissortadament que els temps li dona la raó.

L’Eduard Farré Olivé, professor de rellotgeria de l’IES la Mercè de Barcelona, i vicepresident de la Societat Catalana de Gnomònica, em feia arribar un excel•lent treball, que ens permet deduir que l’autor del rellotge de la Busqueta fou Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 - 1988), conegut com a Ferdinandus Serra.

Rebia un email del Josep Garriga Gusi, en el que em deia, benvolgut Sr. Antonio Mora Vergés;

Va ser consultant “rellotges de sol a Sant Llorenç”, al inventari de la web de la Societat Gnomònica de Catalunya, on vaig trobar-me amb el seu interessant blog La Tribuna del Berguedà, i concretament el comunicat 2015/05 que fa referencia a La Busqueta i el seu rellotge de sol.

Precisament el meu cunyat Joan Grau Tarruell (Sabadell, 10 de febrer de 1934) , es el propietari de la masia, i li ha fet molta il·lusió la seva admiració pel magnífic rellotge, per lo que passo a respondre al seu encertat interès per l’obra.

Em confirma en Joan que, efectivament, el disseny i la construcció del rellotge ve ser a carrega d’en Ferdinandus Serra, Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 - 1988) al Maig de 1970, dedicant-li una setmana d’estància a La Busqueta.

Part important del projecte va consistir en la minuciosa selecció de materials i colors trobats en la mateixa finca.

El conegut arquitecte Joaquim de Ros de Ramis ( Sant Celoni, agost de 1911 - Barcelona, 2 de maig de 1988) , encarregat de la restauració dels edificis, va ser qui va posar-lo en contacte amb en Ferdinandus.

Seria interessant que en la seva propera excursió a Sant Llorenç pogués establir contacte amb en Joan Grau, que de segur podran compartir quantitat de experiències muntanyenques, del territori i de la Natura.

Crec que amb vostè comparteixo l’afició als rellotges de sol, i per a mi ha sigut també un gran descobriment la web de la Societat Catalana de Gnomònica.

Molt atentament


P/D Ens agradarà rebre alguna imatge i/o fotografia de Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 - 1988) al Maig de 1970) , i de Joaquim de Ros i de Ramis (Sant Celoni, agost de 1911 - Barcelona, 2 de maig de 1988)