dijous, 6 de juny del 2019

QUE MÉS EN SABEU D’AQUESTA CASA?. SALLENT. EL BAGES. CATALUNYA

En ocasió de la Ballada Country a la Plaça de Sant Antoni Maria Claret i Clarà, conegut com a Pare Claret, (Sallent, Bages, 23 de desembre de 1807 - Abadia de Fontfreda, 24 d'octubre de 1870), aprofitava per fer un tomb per Sallent, i entre altres edificis – alguns del quals no consten al Mapa de Patrimoni - retratava la casa designada per Patrimoni Gencat com Cal Beringues / Cal Badia, i que ens descriu així; edifici compost de dos cossos. Un de cara al carrer Àngel Guimerà i de xamfrà, està format per una planta baixa de dos pisos i unes golfes. Té una forma imitant els edificis renaixentistes. Només els balcons trenquen la semblança. Una cornisa separa el segon pis de les golfes, fetes d'un altre material. Fins a la cornisa està construït de pedra picada o encoixinada, les golfes són de totxo, un segon cos, de planta baixa que segueix les formes de l'altra façana, d'un pis amb unes arcades amb decoració de medallons renaixentistes, i un segon pis, amb una gran terrassa, no té golfes.

En el xamfrà té un petit jardí al davant de l'edifici. A la fotografia feta el dissabte 1 de juny de 2019, podeu observar que l’espai del jardí està edificat.

Antonio Mora Vergés


Albert Benet i Clarà, 1982 ( Sallent, 1941-2012)

La casa fou construïda per un farmacèutic anomenat Badia.

Actualment és de la família Llorens, però hi habita un altre farmacèutic anomenat Lluís Beringues.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del mestre d’obres i/o arquitecte autor de l’edifici, llevat d’un farmacèutic de Puig-reig, els que practiquen aquesta ciència és MOLT inhabitual que ho facin també amb la construcció.

Ens agradarà rebre una imatge fotogràfica de l'Albert Benet Clarà ( Sallent 1941 + 14-12-2012). El tenim com un CATALÀ EXCEPCIONAL.
http://ccuc.cbuc.cat/search~S23*cat/a?Benet+i+Clar%7Bu00E0%7D%2C+Albert&clear_history
http://aarb.cat/publicacions/169.pdf
http://portalgironi.cat/index.php/component/tags/tag/183-autor-albert-benet
http://www.museudemanresa.cat/artistesfitxa/1945