dilluns, 9 de setembre de 2019

IN MEMORIAM DE LES ANTIGUES ESCOLES DE SANT FELIU DE BOADA I PALAU-SATOR. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 1600 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Trobava una imatge de les antigues escoles de Sant Feliu de Boada, al terme de Palau-Sator


http://aguait.blogspot.com.es/2007/05/les-antigues-escoles-de-sant-feliu-de.html


Em queia el món al peus, perquè l’edifici que aixopluga avui l’Ajuntament havien estat les antigues escoles de Palau-Sator , i em contestaven que ‘ no tenien cap dada, de qui en va ser l’autor’.

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=PALAU-SATOR&page=1&pos=10Josep Maria Claret i Rubira
(Girona, 1908-1988), aixecava la casa dels mestres a la decada dels 50 del segle XX
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/02/esglesia-parroquial-de-sant-pere-palau.html

Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ), fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Les doctrines feixistes que enalteixen el paper de les ‘elits’ , tenen un efecte corrosiu, sobre valors humans tant bàsics, com la dignitat, la honestedat, el desig de justícia,... , encara avui en tenim clars exemples en l’actuació d’algunes de les forces politiques ‘hereves’ d’aquell regim dictatorial.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

En la nostra recerca un necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

P/D

En la nostra recerca dels edificis escolars de Catalunya que endegàvem ‘formalment’ el mes de gener d’aquest any 2015, tenim algunes coses clares :

1. En faltem moltes per retratar.
2. Ens cal almenys saber la data en que s’aixecaven
3. L’autor, atenen el país en que vivim, és un luxe del que dolorosament estem aprenent a prescindir.
4. Ens cal MOLTA AJUDA
5. Avui, moltes persones porten un mòbil i podrien – si més no – retratar els edificis i penjar la imatge al facebook
6. Esperava trobar – en el pitjor dels casos – una persona a cada poble, vila o ciutat.
7. Esperava una ‘mínima’ col•laboració de les administracions públiques. Ajuntaments, Consells Comarcals,...
8. També dels Arxius Locals, de les Associacions Culturals, de ....
9. Haurem de continuar recorren el país, fins on ens ho permetin les forces físiques, i/o els recursos econòmics
10. Tenim però, molt clar, que continuarem fidels per sempre més al servei d’aquest poble.