dimarts, 3 de setembre del 2019

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE LES GERMANES FRANCISCANES DELS SAGRATS CORS DE JESÚS I MARIA DE TIANA. EL MARESME. CATALUNYA.

El Josep Maria Toffoli Carbonell, publica una fotografia antiga acompanyada d'una documentada informació; "El Instituto de Hermanas Franciscanas de los Sagrados Corazones" va ser fundat a Málaga l'any 1884 i Tiana va ser el lloc triat per començar la seva activitat a Catalunya.


Les Germanes Terciàries Franciscanes dels Sagrats Cors de Jesús i Maria van sol·licitar al bisbe Jaume Català Albosa (Arenys de Mar, 1 de novembre de 1835 - Barcelona, 1 de març de 1899) el 23 de febrer del 1887 el permís i l'autorització per fer una fundació a Tiana dedicada a l'ensenyament d'infants i adults. La instància anava signada per la superiora i rebia el suport del rector de Tiana D. Jaume Llopart i de trenta-tres veïns de la localitat. Es van instal·lar al carrer Sant Domènec núm. 5, i van fundar el collegi el dia de Sant Jordi. L'1 de maig del mateix any van començar les classes, amb una matrícula de 58 nenes grans i 40 pàrvuls.

El 26 de març del 1889 es van reunir el Sr. Josep Fàbregas Caneny i Suñé i el seu fill Pere Fàbregas Caneny i Aguilar amb la mare superiora, que davant de notari va adquirir mitjançant emfiteusi un terreny que era part de la terra anomenada Gleva de la Casa, per edificar-hi.

El 22 d'abril i coincidint amb la segona visita pastoral a Tiana del bisbe Català, beneeix i col·loca la primera pedra i a continuació s'hi va començar treballar a un fort ritme. Per aquest 22 d'abril els tianencs engalanaren els carrers, van aixecar una marquesina al·legòrica en el terreny escollit i vestits de festa amb ovacions i música van rebre al bisbe.

L'edifici va ser projectat pel mestre d'obres Isidre Reventós Amiguet (Barcelona, 24 de juny de 1849 - 3 de juliol de 1911) i les obres les va finançar Concepció de Ventos.

https://sites.google.com/site/barcelonamodernista/isidro-revents-i-amiguet

Teníem ocasió de visitar la Capella de la Immaculada l'any 2013 el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig e 1926 + Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019 ) i l'Antonio Mora Vergés :

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2014/01/capella-de-la-immaculada-de-la-casa.html
https://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/06/in-memoriam-de-lescola-de-les-germanes.html

La col·leció de fotografia monumental de Catalunya que constitueix el Fons Josep Olivé Escarré, va ser donada a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall, amb la finalitat d’augmentar el patrimoni col:lectiu dels llorençans