dimecres, 1 de gener del 2020

MONUMENT EN HONOR DELS TORRONAIRES. AGRAMUNT. L’URGELL. LLEIDA.

Demanava informació del conjunt escultòric situat just al costat del Pont Romànic i del Passeig Josep Brufau Mullerat - dedicat a la memòria de l’Alcalde en quin mandat es va generalitzar l’aigua de boca a les cases d’Agramunt - que retratava el Juan Navazo Montero – NO EM CRIDA l’atenció que les figures tinguin la boca tapada, patim una ‘democraciola’ de baixíssima qualitat -. el Monument al Torronaire, situat a la Plaça del Torronaire , acull en homenatge a aquest ofici tan arrelat a la vila d'Agramunt.


El Raul Pastó Ceballos , m’explica que el conjunt escultòric , s'inaugurà l’any 1985 en la seva ubicació inicial, la Plaça 11 de setembre.

Posteriorment – no tenim constància de la data concreta - fou traslladat a l'actual ubicació que prenia el nom de Plaça del Torronaire

Cada any, en el marc de la inauguració de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra, que se celebra el segon cap de setmana d'octubre, els menestrals torronaires celebren una ofrena floral al Monument en honor als torronaires de la vila.

La tradició torronaire d'Agramunt està documentada des de l'any 1741, hom creu però , amb tota certesa, que es pot remuntar a molt més enrere.

És un conjunt escultòric realista que presenta dos homes i dues dones amb vestits tradicionals fent les diverses tasques del procés d'elaboració dels torrons. És obra del pintor i escultor Antoni Borrell i Pujol (Barcelona, 1927).

http://www.artesadesegre.net/museus_colleccions/museu_baldoma.htm

Esperem que les escultures - i els ciutadans de Catalunya – no s’hagin de tapar MAI MÉS la boca.