divendres, 12 de juny del 2020

IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE LA IMMACULADA CONCEPCIÓ DE MARIA, POSTERIORMENT ADVOCADA FINS A LA SEVA DESSACRALITZACIÓ A LA MARE DE DÉU DEL ROSER. MAS D’EN XUP. L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ. LA CONCA DE BARBERÀ . TARRAGONA

El Raul Pastó Ceballos em feia arribar fotografies del mas d’en Xup i de la façana de la seva capella advocada a la Immaculada Concepció de Maria, que es troba a l’Esluga de Francolí, en un indret allunyat del poble, als peus del camí rural que va de Blancafort a Senan.

Llegia a http://patrimoni.concadebarbera.cat/Mas-en-Xup-Espluga-de-Francoli-1133

Masia d'origen medieval assentat sobre una antiga vila romana.

Edifici d'un únic cos, de gran volum, amb dues galeries en diferents façanes i una esvelta torre d'angle. A la dovella decorada de la porta del mas hi figura la data 1808.


Documentat ja al segle XVI com a Mas del Fuster.

En aquells moments era propietat de l'orde de l'Hospital, que en disposà fins a la desamortització de 1821.

Durant una part del segle XVIII fou habitat per la família Civit.

Al segle XIX mossèn Josep Civit, canonge de Tarragona i fill del mas, féu construir una nova capella sobre l'antiga dedicada a la Immaculada Concepció.


Hom pensa que en memòria seva i atès el seu rang eclesiàstic es posava la imatge d’un bonet damunt de la porta.

El mas d'en Xup fou posat a la venda pública el 1835.

Quan al nom del mas, llegia al diccionari català valencià balear, XUP m. Òliba, ocell nocturn; etimològicament deformació dialectal de jub o aljub, de l'àrab clàssic al-ğubb, pou. Tenim dues opcions:

A) Al indret hi havia moltes òlibes

B) El mas recollia i aprofitava l’aigua de la pluja

A Manresa hi ha també un mas amb aquesta denominació, que acabaria donant nom a una barriada.

Ens agradarà tenir noticia de l’advocació que tenia la primitiva capella a l’email coneixercatalunya@gamail.com , castellardiari@gmail.com , ho demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin).

La resposta venia a confirmar el canvi d’advocació que es mantindria fins que per abandó la capella va perdre el seu caràcter d’espai consagrat.


Fotografia de Data 10-VIII-1980. Capella de la Marededéu del Roser. Mas d'en Xup. L’Espluga de Francolí. Conca de Barberà. Tarragona

https://books.google.es/books/about/Hist%C3%B2ria_i_recuperaci%C3%B3_del_Mas_d_en_Xu.html?id=qqBoMwEACAAJ&redir_esc=y

http://www.esplugadefrancoli.cat/media/upload/arxius/POUM/2015/04bis.Cataleg%20de%20masies/Cataleg%20de%20masies.%20Memoria-Normativa.pdf

Dissortadament, el mas d’en Xup NO ha estat noticia als mitjans, per temes de patrimoni , o per donar noticia de la seva recuperació.

https://www.efmr.cat/blog/2017/09/02/nova-festa-illegal-al-mas-den-xup-a-lespluga/

Estem MOLT LLUNY encara de la civilització.