diumenge, 17 de gener del 2021

EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. DE L’ESCOLA DELS GERMANS DE LA SALLE, A L’ESCOLA PÚBLICA. ACTUAL EDIFICI DE LA CASA DE VILA. CALONGE. L’EMPORDANET. GIRONA.

 

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/in-memoriam-de-les-escoles-de-calonge-anteriors-a-la-dictadura-franquista-lemporda-jussa-girona-catalunya/

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=calonge&page=4&pos=34

A Calonge les escoles públiques havien ocupat durant més d'un segle les dependències de l'Antic Hospital fins que amb l'adveniment de la Segona República es va decidir traslladar-les l'edifici de l'Escola dels Germans de La Salle.

Aquest edifici havia estat construït gràcies a la contribució de la  senyora Dominga Johera Patxot, però arran dels fets de la Setmana Tràgica (1909) els germans de La Salle varen ser expulsats de la vila i l'escola cremada i abandonada.

 

Durant la Segona República, després d'una votació popular sobre si calia fer unes noves escoles o reformar l'edifici de les antigues de La Salle, es decideix reformar-les (sembla que entorn a 1937) seguint el projecte de l'arquitecte Isidre Bosch i Batallé (Vilanna, Bescanó, 1875 - Girona, 1960), signat a Girona el 24 de novembre de 1933.

A partir de 1936 la  reforma la durà a terme Joan Roca Pinet (Girona, 19 d'agost de 1885-ibidem, 16 de gener de 1973).

 

L'any 1970 l'arquitecte  Josep Maria Claret i Rubira (Girona, 1908-1988) projecta una ampliació per ubicar menjador i cuina a l'escola.

El mateix arquitecte, l'any 1955, havia projectat les cases per els mestres.

Amb la construcció de les noves escoles (CEIP Pere Rosselló) en els anys vuitanta, es decideix l'adaptació de l'edifici com a seu de l'Ajuntament (fins aleshores en un altre edifici). Arquitecte ,  Carles Bosch GenoverEl projecte de rehabilitació de  és de l'any 1983.

https://relatsencatala.cat/relat/capella-de-les-germanes-carmelites-de-la-caritat-de-calonge-l-emporda-jussa-girona-catalunya/1047730

http://arxiversdelbaixemporda.blogspot.com/p/blog-page_24.html

Catalans !, Ajudeu-nos a recuperar la memòria històrica.