diumenge, 31 de gener del 2021

ERMITA DE SANT SALVADOR DE PRADANIES. PRATS I SANSOR. LA CERDANYA JUSSÀNA. LLEIDA

El Santi Moret Abril publica una fotografia de l’ermita de Sant Salvador de Pradanies, situada sobre un turó del serrat Solà, a l’antic terme de Prats, integrat avui al municipi de Prats i Sansor  a la comarca de la Cerdanya jussana.




Patrimoni Gencat ens diu que és un edifici molt senzill d'una sola nau amb absis semicircular que s'obre a la nau per dos arcs en gradació. L'absis té coberta de quart d'esfera i és completament llis, només presenta una finestra central de doble esqueixada. La coberta original de fusta ben aviat va ser substituïda per la volta de canó de pedra que obligà al reforç dels murs amb els sis contraforts de l'exterior, tres a cada costat. Conserva la portalada original de migjorn, d'arc adovellat de mig punt, i l'accés de la porta adovellada de ponent realitzada al segle XVIII igual que l'òcul i l'espadanya d'una sola obertura que corona aquesta façana.

Apareix esmentada com a conseqüència  dels danys causats per les tropes càtares del comte Ramon Roger I de Foix i del vescomte de Castellbò l'any 1198, que van assaltar i van saquejar l'església de Sancti Salvatoris de Predanies.

Es reconstruïa  a darreries  del segle XII, amb volta de pedra i amb contraforts laterals exteriors.

L'any 1963, després d'una nova restauració, l'altar va ser consagrat per l'abat  de Montserrat , Aureli Maria Escarré i Jané (l'Arboç, 15 d'abril de 1908 – Barcelona, 21 d'octubre de 1968)