dissabte, 30 de gener del 2021

IN MEMORIAM DEL MAS DE FONTANELLA I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A SANT ANDREU. FIGOLS I ALINYÀ. L’URGELL SOBIRÀ.

El topònim és un diminutiu “  petita font “,  això en un context de creixement demogràfic a les terres baixes, amb una desmesurada demanda d’aigua, explicaria l’abandó del mas.


M’explicava el Jordi Vila Juncá, es un indret molt escarpat.  i la pista força de mal anar , , hi havia anat i fet fotos , però no les trobo, es un punt estratègic , des d’allà dalt es domina el forat-congost dels tres ponts . .


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/FitxaGeneral?index=3527&consulta=MSUxK3NhbnQgbGxvcmVuw6clMistMSU%3D&codi=15566


Capella d'una nau coberta amb volta. Porta, petit ull de bou i campanar de paret d'un ull al frontis. Coberta exteriorment amb teules.

 

Construcció rústega de pedres unides amb fang sense fer filades. 

 



l’any 1979, la retratava  el Josep Maria Gavín i Barceló (Barcelona, 21 de juny 1930)

 

Trobava ,  malgrat no hi ha imatge que  A,  Moras, la retratava  el 1.12.1987  :


http://figolsalinya.ddl.net/fotos/figolsalinya//poum/NORMES_URBANISTIQUES_annex3.pdf


Hem demanat a Patrimoni Gencat , i a l’Arxiu Nacional de Catalunya , al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) , al Bisbat d’Urgell, afegim ara l’Ajuntament de Figols i Alinyà, ..,  dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà;   no en sabem res, i  necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.


La  Maria Lluïsa Cases i Loscos,  ens explica que la capella de Sant Andreu és situada al costat del mas de Fontaneda o Fontanella, terme de l’antic municipi de Fígols d’Organyà.


Encara que les característiques de l’edifici actual no permeten de situar el moment de la seva construcció, l’origen medieval del lloc queda confirmat, car el lloc de Fontanella consta, en el Spill… del vescomtat de Castellbò, realitzat al final del segle XV, com a despoblat.


Tanmateix, l’any 1860 hi ha documentada encara la masia de Fontanella, dins del terme de Fígols.


Actualment la capella no té culte.


És possible, ja som a l’any 2021, que no quedi de la capella de Sant Andreu del mas de Fontanella, pedra sobre pedra.


Un repte que deixem obert per a qui pugui fer-ho, amb el prec de que ens faci arribar imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com