dilluns, 4 de gener del 2021

SANT QUINTÍ DE CAMBRILS. ODÈN. EL SOLSONÈS. LLEIDA

 Patrimoni Gencat explica que l’Església de Sant Quintí de Cambrils al terme de Odèn a la comarca del Solsonès , s’hi arriba per la carretera de Solsona a Sant Llorenç de Morunys. Al punt quilomètric 23,700, cal trencar a mà esquerra, i seguir la carretera del Pont d’Espia a Sant Llorenç de Morunys, fins al punt quilomètric 22,500, on surt, a mà esquerra, un caminet, prop de can Sala, que amb uns vint-i-cinc minuts a peu deixa a Sant Quintí. Una altra opció és sortir de Berga fins a Sant Llorenç, i una vegada en aquest indret, continuar per la carretera que mena al Pont d’Espia fins al punt quilomètric 22,500, d’on surt el camí ja citat, es troba emplaçada al fons d'una frau, prop de la ribera Salada, sota la tossa de Cambrils.




És una construcció molt simple, amb una nau de planta rectangular coberta amb volta apuntada i capçada per un absis semicircular amb el mateix tipus de volta. L'absis s'obre a la nau mitjançant un arc preabsidal apuntat en degradació. El mur de migjorn té un arc de mig punt excavat al mur. El parament, propi del segle XII, és de carreus ben tallats i disposats en filades uniformes i regulars. La porta primitiva es troba al mur de migdia, tapiada, i és d'arc de mig punt de grans dovelles. La porta actual és de llinda de fusta i es troba al frontis. Damunt seu hi ha una finestreta cruciforme. A l'absis hi ha una altra finestra de doble esqueixada i arc de mig punt monolític.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=6&consulta=MCU0KzI1MTQ4NCU%3D&codi=30565&fbclid=IwAR3KGCVWTgcbtn13soA9of8rD0NBlSk560kBWtgIXW-aRigZ7LwNgt2_iaA

S’esplaià força més

https://ca.wikipedia.org/wiki/Ermita_de_Sant_Quint%C3%AD_de_Cambrils

El Joan Vila Juncá que suara publicava fotografies de Santa Barbarà d’Espunyesal nucli del Racó, no podrà en els propers dies o potser setmanes arribar-se fins aquestes terres, i s’haurà de conformar amb els       1.447,5 km² de la comarca de l’Urgell sobirà, i els 468 km² d’Andorra, als que vivim a les terres baixes ens fa força enveja, oi?.

Que Sant Quinti intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquestasindèmia que s’acarnissa amb les persones grans,els malalts crònics, els quepateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i aquells que no tenen una bona situació econòmica.