dimarts, 20 de juliol del 2021

CASA GREGO. TORTOSA. VEGUERIA DE LES TERRES DE L'EBRE

 

La Paula Fernandez, publica una fotografia  de la façana de la casa Grego, conguda també com ,  casa Pilar Fontanet,  o Casa Jordà, a  la         Plaça  de la Cinta, 6, de Tortosa, a la comarca de l’Ebre jussà, a la Vegueria de  les Terres de l’Ebre.




Obra de l’arquitecte Pau Monguió Segura (Tarragona, 10 de juliol de 1865 – Barcelona, 21 de gener de 1956) es va edificar entre 1907 i 1908 , per aixecar-la es va enderrocar el palau medieval dels Tamarit.


Patrimoni Gencat en diu; La Casa Grego és obra de Pau Monguió i va ser construïda entre 1907 i 1908 seguint els preceptes modernistes. Per a dur a terme el projecte es va haver d'enderrocar el palau medieval dels Tamarit.

 

Es tracta d'un edifici que mira a la Plaça de la Cinta i al c/ Portal del Romeu, mitjançant dues façanes perpendiculars. Consta de planta i tres pisos, la primera de carreus de pedra i altres arrebossats i amb esgrafiats decoratius.

 

La façana principal la centra la porta d'accés als habitatges, amb emmarcaments ovalats; als laterals hi ha comerços. El primer i el segon pis estan ocupats per una llarga balconada amb set obertures cadascuna. La primera se sosté a partir de mènsules decoratives grans i força exuberants que, partint de la planta, fan de capitell de les pilastres. El remat superior és fistonejat, amb plafons decoratius en forma de als punts més alts.

 

La decoració d'esgrafiats se centra en l'emmarcament de les finestres, en forma de temes vegetals i florals entrellaçats força naturalistes, que concorden amb les formes irregulars, però d'inspiració orgànica de les obertures. El dinamisme de la línia corba té un paper força significatiu en tota la façana.

 

A l'extrem que connecta amb el carrer de la Rosa hi ha un sector de boinder o  tribuna en el primer pis, mentre que l'angle amb el carrer del Portal és ocupat per un boinder  o  tribuna als tres pisos. Totes dues estan fetes de fusta i tenen vitralls decorats amb motius vegetals i florals.

 

Entre 2011 i 2012 es va fer una rehabilitació de la façana, sot la direcció de l’arquitecte Tomàs Homedes Grego

https://www.arquitectes.cat/iframes/mostra_new/visor.php/obra/1276?&lang=


Arreu de Catalunya, anem deixant el mateix missatge; No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.

 

 Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT

 

A Catalunya la sanitat pública no està valorant els historials mèdics per veure quina de les vacunes és menys “ perillosa” per a cada ciutadà, el resultat en nombre de morts és força elevat, i l’excusa  “ més en mata la Covid.19” és una més de les grolleries a que en té acostumats  aquest sistema pervers.


 


 

Ah!, estem al costat dels que defensen les Vegueries, i de qualsevol iniciativa que permeti retornar la vida tant als pirineus, com a d’altres indrets de Catalunya  que pateixen  un sever despoblament, i una vergonyant manca de serveis, la Segarra és una mostra sagnant.