dimecres, 21 de juliol del 2021

LA CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DELS DOLORS DEL MAS COMARMENA. L’ESQUIROL. OSONA

  

Llegia  al Mapa de Patrimoni, que la capella del mas Comermena, està / estava advocada a la Marededéu dels Dolors, l’Enciclopèdia Catalana diu contràriament que l’advocació és/era la de Santa Margarida. Com deia l’Ermessenda de Valrà, “ pocs i malavinguts”, oi?.




La descriu com un edifici de nau única, amb absis semicircular. La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana principal, que es troba orientada a ponent.


Presenta un portal és d'arc rebaixat format per dovelles motllurades i esculpides, i per sobre, un òcul, datat amb l'any 1816. El capcer és coronat per una campanar d'espadanya sense campana.


Els murs són de pedra lligada amb morter de calç, amb algunes parts arrebossades, amb pedres cantoneres regulars.


S’explica que ens els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, va perdre la seva funció religiosa,   des d’aleshores ha passat a ser utilitzada,  com un espai  de magatzem del mas.  La denominació GUERRA CIVIL, no s’havia emprat mai a les mal dites guerres carlines,  s’introduïa subreptíciament pels “historiadors” a sou de la dictadura, i dissortadament acabava calant a l’opinió publica.  


Les capelles i oratoris de les masies catalanes, son un tresor, no sempre accessible, ni visitable, tota vegada que son de propietat privada.


Demanava ajuda al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), i m’arribava la resposta a volta d’email ; Comarmena: Capella de la Marededéu dels Dolors ,  antigament dedicada a Sant Jaume i santa Margarida.